Grad u Srbiji leži na ogromnom bogatstvu?

Australijska kompanija je tokom istraživanja na području Rekovca, nedaleko od Jagodine otkrila indikatore koji upućuju na mineralizaciju bora i litijuma.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2020.

08:32

Grad u Srbiji leži na ogromnom bogatstvu?
Foto: Depositphotos, Smileus

To su elementi koji su nezamenljivi u sektoru proizvodnje baterija i vozila na električni pogon.

Pronađeni su u dva istražna bušenja duga 1.240 metara, a koja su udaljena jedan od drugog oko 1,8 kilometara.

Iz ove kompanije, koja ima tri licence za istraživanja u okolini Rekovca, iako prezadovoljni početnim rezultatima, ističu da je ovo tek početak istraživanja, ali i ističu da početni rezultati obećavaju i ukazuju na postojanje ogromnog mineralnog sistema bora i litijuma.

Ova kompanija ima i pet koncesija za istraživanje zlata u Peruu, gde su pronašli značajne rezerve plemenitih metala, ali i u Austriji, gde su, nedaleko od mesta Volsburg pronašli ležište sa 11 miliona tona rude litijuma, prenosi Sputnjik.

U ovoj australijskoj kompaniji napominju da su rezultati kod Rekovca veoma slični onima koje je Rio Tinto pronašao nedaleko od Loznice, a reč je o ležištu koje u sebi krije 10 odsto svetskih rezervi litijuma.

Podsetimo, nedavno je i kanadska kompanija započela izradu elaborata rudnih rezervi, što je prvi korak ka dobijanju dozvole za eksploataciju, jer je u rejonu Piskanja, kod napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru pronašla rezerve bora i litijuma, što je ležište vredno oko dve milijarde dolara, a rokom eksploatacije od dve decenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: