Epilog stečaja jedne domaće banke: Gotovo je, nakon 12 godina

Završen je stečaj Agrobanke.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.02.2024.

14:15

Epilog stečaja jedne domaće banke: Gotovo je, nakon 12 godina
Ilustracija: Shutterstock/Anton Violin

Narodna banka Srbije uvela je prinudnu upravu u Agrobanku krajem 2011. godine, da bi joj oduzela dozvolu za rad 25. maja 2012. godine.

Tek početkom februara ove godine zvanično je zaključen stečaj u banci na koju je država potrošila oko 370 miliona evra u pokušaju da sanira štetu koja je nastala kada je utvrđeno da "kapital kojim ona raspolaže ne odgovara nivou rizika koji je ta banka preuzela u poslovanju", kako je tada obrazložila centralna banka, piše portal Biznis.

Epilog stečaja Agrobanke, koji je trajao 12 godina, je "višak" stečajne mase u vrednosti od 1,64 milijarde dinara, koji će podeliti akcionari, među kojima je najveći država Srbija, koja poseduje nešto više od 20 odsto akcija.

Kada je reč o imovini Agrobanke, najpoznatija je njena zgrada u samom centru Beograda, u Sremskoj ulici nadomak Knez Mihailove.

Ta zgrada, u kojoj već posluju neki sektori Ministarstva finansija, rešenjem Privrednog suda u Beogradu u koji je Biznis.rs imao uvid biće uknjižena na Republiku Srbiju.

Država je u deobi viška stečajne mase "dobila" ukupno 321,5 milion dinara – odnosno oko 161 milion dinara u novcu, tri akcije brokerske kuće "Tržište novca AD Beograd", kao i potraživanja i svih spornih prava iz neokončanih izvršnih postupaka i parnica u vrednosti od oko 1,5 miliona evra.

Ostali akcionari imaju pravu na deobu 80 odsto viška stečajne mase, odnosno oko 1,27 milijardi dinara u novcu.

Centralni registar za hartije od vrednosti (CRHoV) je inače ispisao 4.211 preferencijalnih akcija Agrobanke nominalne vrednosti 10.000 iz registra i čak 788.903 akcije iste nominalne vrednosti usled zaključenog stečajnog postupka.

Tako je okončan jedan od stečajeva banaka, koji čak nije ni među dužima, iako je trajao 12 godina, a čak nije ni jedini u vezi Agrobanke, s obzirom na to da je u stečaju i Nova Agrobanka, nastala u procesu spasavanja originalne banke, takođe 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: