Biz - B92.net

Dolazi nam najveća ruska banka

Beograd -- Najveća ruska banka Sber banka od septembra bi mogla da dođe u Srbiju i unese novi bankarski kapital, rekao je zamenik predsednika te banke, Sergej Gorkov

Izvor: RTS
Podeli

Ova banka je kupila filijale austrijske Folks banke, koja posluje i kod nas.

Sergej Gorkov kaže da su u toku proračuni oko najefikasnijeg načina kreditiranja privrede i građana.

Zamenik predsednika najveće ruske poslovne banke kaže da se njihov plan širenja na nova finansijska tržišta privodi kraju.

"Ne planiramo u skorije vreme kupovinu nove banke u Srbiji već se opredeljujemo za organski rast. Sada smo krenuli u javnu kampanju i već u septembru će krenuti program za Srbiju. Ako govorimo da je ruskih investicija u Srbiji nedovoljno onda kažemo da je to prošlost", kaže Gorkov.

Mađarska filijala Sber banke planira da ove godine izdvoji 200 miliona evra za kredite namenjene malim i srednjim preduzećima, poljoprivredi i projektima za energetsku efikasnost.

Deo tog novca može doći i u Srbiju, a iz ove ruske banke poručuju da se radi proračuni i da će ulazak ruskog kapitala zavisiti pre svega od potreba klijenata.

"Desetine eksperata rade na tome i od septembra će biti poznata i okvirna investiciona cifra. Ne želim da govorim o njoj unapred, jer je to stvar dogovora sa svakim klijentom ponaosob, ali prostora ima u svim oblastima od poljoprivrede i energetike, do finansijssog sektora i povoljnijih kredita za stanovništvo", ističe Sergej Gorkov.

U Sber banci ističu da će oni biti most za privrednu saradnju između Srbije na jednoj i Rusije, Belorusije, Ukrajine i Kazahstana na drugoj strani, a najavljuju i da će finansirati izvoz iz Srbije na rusko tržište.

Kao svoju referencu ističu i svoju raširenu bankarsku mrežu.

"Mi smo kupili mrežu Folks banke van Austrije i do kraja godine ona će promeniti naziv u Sber banku. Kada kupite neku banku preuzimte i rizike i sada preispitujemo i rizike, troškove i prihode u raznim zemljama, a imamo predstavništva ili banke u 21 zemlji", kaže zamenik predsednika Sber banke Sergej Gorkov.

Ruski bankari smatraju i da će prema validnim prognozama tržište istočne Evrope i Srbije u narednih 10 godina rasti zadovoljavajućim tempom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.