Do kraja godine na usluzi Beogradu: Završeno postrojenje za korišćenje deponijskog gasa u Vinči

Generalni direktor Beočista energija Vladimir Milovanović izjavio je na Kopaoniku da je završeno postrojenje za korišćenje deponijskog gasa u Vinči.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.03.2023.

12:13

Do kraja godine na usluzi Beogradu: Završeno postrojenje za korišćenje deponijskog gasa u Vinči
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIÆ

Milovanović je rekao i da se vrše poslednje pripreme za izgradnju mreže za prikupljanje tog gasa.

Milovanović je, govoreći o projektu postrojenja za tretman otpada i proizvodnju energije i postrojenja za reciklažu građevinskog otpada i zatvaranju postojeće deponije u Vinči, rekao da bi ceo projekat trebalo da bude potpuno gotov do kraja godine, u smislu početka pružanja usluga gradu Beogradu.

"Očekujemo da ćemo moći do kraja ove godine da objavimo početak pružanja svih ugovorenih usluga gradu Beogradu, jer termoelektrana na komunalni otpad je u fazi završnih testiranja i mi već sada spaljujemo određene manje količine otpada. Naravno to je sada malo uhodavanje, ali mogu da kažem da je sistem za prečišćavanje dimnih gasova dimenzionisan tako da odgovara najnovijim zahtevima EU", kazao je Milovanović.

U elektrani će se, kako je ranije najavljeno, proizvoditi 30,24 megavata električne i 56,5 megavata toplotne energije, a u kogenerativnom postrojenju na deponijski gas će se proizvoditi tri megavata električne i 1,8 megavata toplotne energije.

MiIovanović je rekao da će taj projekat i zatvaranje deponije u Vinči mnogo značiti za unapređenje životne sredine u Beogradu. Godišnje će se u tzv. spalionici sagorevati oko 340.000 tona komunalnog otpada godišnje.

Direktor Centra za cirkularnu ekonomiju u Privrednoj komori Srbije Siniša Mitrović je rekao na panelu da u našem društvu i dalje nemamo narativ zelene tranzicije.

"Čak mislim da je možda i previše estradizovan, lepa je priča i možda je taj narativ samo održiv u vestima kada se dese neke havarije ili akcidenti", kazao je Mitrović.

Naveo je da svi doživljavaju zelenu tranziciju kao nešto što za nas tek ima vremena da se desi.

"Direktna šteta od klimatskih promena od 2000. godine se meri sa više od sedam milijardi evra", istakao je Mitrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: