Vesti -

Dinkić: Muzika mi donese 200000 RSD

Beograd -- Ujedinjeni regioni Srbije i Unija poslodavaca predložili su da naknada autorima i muzičarima,takozvani muzički dinar, bude smanjena na trećinu sadašnjeg iznosa.

Izvor: Beta
Podeli

Istovremeno traže i potpuno ukidanje tog "kvazifiskalnog nameta" za zanatlije i proizvođače i uvoznike računara i multifunkcionalnih uredjaja

Predsednik URS Mlađan Dinkić kaže da godišnje dobija 200.000 dinara od autorskih prava na emitovane pesme koje je komponovao za različite izvođače.

Kako kaže, do sada je komponovao pesme za folk pevače Draga Kojića Kebu i Bobana Rajevića Piromana, ali i za Kikija Lesendrića i Pilote.

Muzički dinar, prema predlogu URS-a i Unije poslodavaca, iznosio bi mesečno najviše dvanaesti deo minimalne zarade u Srbiji za lokale površine do 50 kvadratnih metara, dok bi za veće lokale najveći iznos bio ograničen na devetinu minimalne zarade. U URS-u i Uniji poslodavaca istakli su da bi usvajanjem tog predloga privreda godišnje uštedela oko sedam miliona evra.

Dinkić je rekao da bi plaćanja muzičkog dinara trebalo osloboditi sve zanatlije poput obućara, automehaničara, frizera i kozmetičkih salona, jer, kako je objasnio, mušterije nisu došle kod frizera da slušaju muziku nego da se ošišaju.

"Oko 75.000 preduzeća plaća muzički dinar u Srbiji tri puta skuplje nego u Velikoj Bitaniji. To je veliko opterećenje za privredu, neracionalno je i preskupo. Smanjenjem muzičkog dinara i promenom sistema naplate biće više onih koji će plaćati tu naknadu a i muzičari, koji sada nisu zadovoljni, biće zadovoljniji iznosom koji dobijaju", rekao je Dinkić.

"Neće biti ista naknada za kafiće u centru Beograda i na periferiji i uvažiće se i regionalne razlike u razvijenosti opština u Srbiji", rekao je Dinkić.

On je istakao da je cilj URS da se u Srbiji ukinu svi parafiskalni nameti kojih u Srbiji ima više od 100, a muzički dinar je jedan od njih.

Napomenuo je da će predlog o smanjenju muzičkog dinara biti uskoro upućen Vladi sa zahtevom da odmah stupi na snagu.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca, rekao je da je zbog nemogućnosti plaćanja muzičkog dinara pokrenuto 3.000 sporova i blokirano 28.000 računa preduzeća i da je jedna od posledica to što je od početka 2008. godine do 1. jula 2011. godine u Srbiji ugašeno 3.5000 više ugostiteljskih objekata nego što ih je otvoreno.

"Muzički dinar je neumereno visok i određuju ga samovoljno tri organizacije. Izmenama će nivo uplaćenog novca ostati isti, jer će manju naknadu plaćati više firmi, a novac će ići muzičarima i autorima, a ne birokratiji u organizacijama za zaštitu autorskihprava", rekao je Rajić.

Dinkić je naveo da bi muzički dinar trebalo plaćati jednom uplatnicom, a ne sa tri uplatnice, i da bi naplatu sprovodilo najstarije udruženje (SOKOJ), koje bi odredjivalo proporciju raspodele sa Organizacijom za ostvarivanja prava interpretatora i Organizacijom proizvođača fonograma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.