Vesti -

Da li to Erdogan zatvara kapiju za EU - Srbiju?

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše o turskim investicijama na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Agencija spekuliše o mogućem smanjenju ulaganja iz te zemlje u balkanski region zbog aktuelnih turskih ekonomskih i finansijskih teškoća.

U tekstu se navodi da je jedna turska kompanija za proizvodnju auto-delova na jugu Srbije otvorila više stotina radnih mesta u novoj fabrici, "udahnuvši" tako novi život regionu koji je dugo bio nerazvijen i opustošen tokom ratova devedesetih godina prošlog veka. Međutim, dramatičan pad vrednosti turske lire u ovoj godini, koji je posledica zabrinutosti investitora i diplomatskog spora sa SAD, izazvao je u Srbiji i u ostatku Zapadnog Balkana bojazan da bi takve investicije iz Turske mogle da presahnu.

"Zabrinuti smo, jer kriza u Turskoj ne može da bude bez posledica po nas", izjavio je nedavno srpski ministar trgovine Rasim Ljajić povodom slabljenja turske lire, navodi američka agencija.

Dok jedni analitičari tvrde da bi finansijska kriza u Turskoj mogla da uspori buduća turska ulaganja u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Albaniju i Kosovo, drugi, pak, navode da će zvanična Ankara pokušati da zadrži postojeće investicije i trgovinsku razmenu, jer je Zapadni Balkan, kako navodi AP, geopolitički značajan za turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Trgovina između ekonomija Zapadnog Balkana i Turske povećana je sa 430 miliona dolara u 2002. godini na 3 milijarde dolara u 2016. godini, pri čemu se na Srbiju odnosi - skoro trećina. Turska je, kako navodi AP, trenutno među vodećih deset trgovinskih partnera Srbije.

Član Tursko-srpskog poslovnog saveta Aleksandar Međedović kaže da će Turska verovatno ostati pri planiranim investicijama, ali da bi moglo doći do odlaganja u njihovoj realizaciji.

"Fluktuacije u kretanju domaće valute su uvek imale efekat na ekonomiju i one trenutno utiču na tursku ekonomiju. Ali, Balkan je strateško područje za turske investitore", izjavio je on.

Navodi i da Turska doživljava Balkan, a naročito Srbiju i Hrvatsku, kao "kapiju" za ulazak njene robe u Evropsku uniju.

Menadžer turskog proizvođača auto-delova u Vladičinom Hanu Fikret Ajnibal kazao je za AP da matična kompanija "Teklas automotiv" još nije donela nikakvu odluku o prekidu investicija u Srbiji i širem regionu, jer se investicioni planovi prave za period od pet do deset godina.

"Štaviše, trenutno razmišljamo o širenju poslovanja u Srbiji", rekao je Ajnibal za AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.