Vesti -

Čekanje u redovima košta 135 mil. €

Beograd -- Prosečan privredni subjekat u Srbiji godišnje potroši 30 dana čekajući u redu radi predaje dokumentacije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Računice pokazuju da plate zaposlenih koji su angažovani na tim poslovima koštaju oko 135 miliona evra godišnje, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Direktor Centra za informatiku i elektronsko poslovanje PKS Djuro Vojnović kazao je da elektronsko poslovanje firmama omogućava velike uštede koje se mere stotinama miliona evra.

"Prosečan privredni subjekat u Srbiji godišnje potroši 30 dana čekajući u redu u Poreskoj upravi, carini, lokalnoj administraciji, MUP-u. Tih 30 dana možda i nije mnogo za firme koje ima puno zaposlenih, medjutim za male privrednike koji zapošljavaju do deset ljudi veliki je trošak da odvoje da jedan zaposleni čeka u redu", kazao je Vojnović.

Prosta računica govori da ako imamo 330.000 preduzeća uz prosečnu bruto platu od 300 evra i radnim mesecom od 22 dana, dobijamo sumu od 135 miliona evra godišnje koje se potroši na plate onih koji čekaju u redu, naveo je on.

"Ako tome dodamo još gužve u saobraćaju, izgubljenu dobit, zagadjenja životne sredine, štampani materijal, tonere, mito i korupciju, taj iznos daleko prevazilazi 135 miliona evra", kazao je Vojnović.

Ističući da je reč o značajnim sredstvima koja su za ovako siromašnu privredu važna jer mogu da se iskoriste za povećanje produktivnosti i proizvodnje, on je podsetio da je PKS ovlašćena da izdaje elektronske sertifikate preduzećima bez bilo kakve nadoknade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.