Brnabić: Nema poskupljenja ulja

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila za TV Prva da mnogo pažnje poklanja tome da se obezbedi stabilnost.

Srbija

Izvor: Tanjug, B92.net

Četvrtak, 18.08.2022.

09:53

Brnabić: Nema poskupljenja ulja
FOTO TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Zahvalila se uključenim stranama za postizanje dogovora sa poljoprivrednicima.

"Nismo ispunili sve, to nije mogućue. Našli smo kompromis - cena suncokreta", rekla je.

Premijerka je izjavila da u budžetu Srbije ima dovoljno sredstava da se poljoprivrednicima isplate subvencije koje su dogovorene i da za sada neće biti poskupljenja suncokretovog ulja.

"To su analize stručnjaka tajkunskih medija, koliko su stručni govori to da šta god da su rekli se nije obistinilo. To se neće desiti ni u jednom trenutku. Ako bude trebala da skoči cena ulja, to neće biti zbog ovog dogovora. Za sada ne planiramo podizanje cene ulja", izjavila je Brnabić.

Istakla je da su dogovorene i dodatne subvencije za gorivo od 20 dinara za 50 litara, kako bi se i tu smanjili troškovi proizvodnje poljoprivrednih proizvođača.

Takođe, navela je da će se podići premija za mleko sa 10 na 15 dinara, što će važiti za jedan kvartal u 2022. godini, kada će se ponovo pregovarati sa i sa mlekarima i stočarima.

Podsetila je, gostujući na TV Prva, da je Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo subvencije za zamenu stolarije, vrata i prozora, kao i zamenu fasade, kako bi se podigla energetska efikasnost.

Budući da Severna Makedonija uvodi mere za štednju struje, upitana da li od Vlade Srbije treba da očekujemo isto, premijerka je kazala da mnogo turista posećuje Beograd za praznike upravo jer je jedan od najlepših i najsvetlijih gradova, te da bi takva odluka štetila turizmu.

"Bez obzira na krizu smo planirali da podignemo energetsku efikasnost. Moramo da štedimo bez obzira na krizu", kaže premijerka.

Izrazila je nadu da Srbija neće biti u situaciji da sprovodi drastične mere štednje.

"Razmatramo neke mere za uštedu, ali mnogo pažnje poklanjamo tome da obezbedimo stabilnost proizvodnje struje", rekla je Brnabić.

Kada je u pitanju najavljeno poskupljenje struje od 6,5 odsto bez pdv-a, premijerka je poručila da se to neće drastično odraziti na kućni budžet građana, s obzirom na to da je država obezbedila rast plata i penzija, ali i povećanje minimalne zarade.

Objasnila je da je naša zemlja ostvarila veliki napredak time što postepeno prelazi na zelenu energiju, ali da je energija koja se dobija iz vetra, sunca i hidroelektrana mnogo skuplja nego ona dobijena iz termoelektrana.

"Mi imamo instalisanih nešto više od 400 megavata iz vetra, oko 10 megavata iz sunca i nešto više od 150 megavata od malih hidroelektrana, ali je naknada koju plaćamo za zelenu energiju morala da se poveća, što budemo imali više zelene energije, to će i cena električne energije biti skuplja", navela je premijerka.

Takođe, dodala je da je najavljeno poskupljnje svakako i usklađivanje sa inflacijom.

Prema njenim rečima država balansira da poskupljenja budu minimalna i da ne utiču na kupovnu moć građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: