Banke pooštrile uslove za kredite privredi

Banke u Srbiji su i u četvrtom kvartalu prošle godine nastavile pooštravanje standarda po kojima su odobravale kredite privredi.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.02.2024.

14:36

Banke pooštrile uslove za kredite privredi
Ilustracija: Depositphotos/minervastock

Kada je reč o kreditima stanovništvu, zadržale su gotovo nepromenjene kreditne uslove, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije (NBS) o kreditnoj aktivnosti banaka u poslednjem lanjskom kvartalu.

Pooštravanje uslova za kredite privredi se, prema ovom izveštaju, više odnosilo na devizne i devizno indeksirane kredite, a bilo je zastupljeno kod velikih preduzeća. Što se očekivanja tiče, banke očekuju blago zaoštravanje kreditnih standarda privredi i tokom prvog ovogodišnjeg kvartala.

Istovremeno, banke su u četvrtom kvartalu prošle godine zadržale gotovo nepromenjene kreditne standarde stanovništvu, a u prvom kvartalu 2024. očekuju ublažavanje uslova po kojima će građanima odobravati zajmove.

Privreda je, navode iz NBS, smanjila tražnju za kreditima tokom četvrtog kvartala 2023. prvenstveno zbog pada tražnje za deviznim i devizno indeksiranim kreditima, a sa druge strane, povećana je tražnja za dinarskim kreditima. Iza ovog povećanja stoji potreba za finansiranjem obrtnih sredstava i restrukturiranjem postojećih obaveza.

Kada je o stanovništvu reč, ocena je banaka da se kod građana povećala tražnja za kreditima u četvrtom kvartalu prošle godine, pre svega zbog rasta tražnje za dinarskim kreditima, a nastavak sličnih tendencija očekuje se i u prvom kvartalu ove godine. U izveštaju centralne banke sumirani su rezultati ankete sprovedene od 2. do 18. januara ove godine, u kojoj su učestvovali predstavnici 18 banaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: