Dobio "zanimljivo" objašnjenje: Kupio patike za 17.000 RSD, ubrzo postale neupotrebljive

Ko nepravilno hoda, sam je kriv ako se na patikama pojavi bilo kakvo oštećenje nakon nekoliko meseci korišćenja i nema pravo da se žali na kvalitet!

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 24.09.2021.

09:13

Dobio
Ilustracija: Profimedia

Taj stav proizlazi iz stručnog mišljenja laboratorije za kontrolu kvaliteta "Jugoinspekt Beograd".

Na osnovu toga je Sport time Balkans, ekskluzivni distributer za patike najki (Nike), odbio reklamaciju čitaoca "Novosti" Bojana S. iz Beograda.

Bojan je lane, polovinom jula, kupio patike sa vazdušnim đonom, u prodavnici ovog distributera na Banjici i skupo ih platio, 17.290 dinara. Nakon šest meseci nošenja došlo je do problema. Na desnoj patici se "izduvao" vazdušni đon, što znači da su bile neupotrebljive.

"Kupio sam te patike, verujući da su originalne i kvalitetne i zaista sam bio iznenađen kada su nakon pola godine postale neupotrebljive. U njima nisam obavljao nikakve teške poslove. Pretežno su nošene po lepom vremenu, jer su kupljene sredinom leta, i koristio sam ih za izlazak. Dakle, šetnja je bila najteža radnja koju sam obavljao u njima", objašnjava.

On ističe da na obući nema nikakvog vidljivog, mehaničkog oštećenja, što znači da nije zgazio na bilo kakav oštar predmet koji bi mogao da bude uzrok "ispuštanja" đona. Bojan je dva puta podnosio reklamaciju, u martu i aprilu ove godine, tražeći zamenu neispravnog proizvoda za novi. Oba puta ga je Sport time odbio pozivajući se na stručno mišljenje "Jugoinspekta Beograd". A u nalazu ove stručne ustanove navodi se da su oštećenja na patikama nastala mehaničkim putem, tokom korišćenja proizvoda.

"Pojačano habanje gazećeg dela đona nije ravnomerno na svim tačkama njegovog opterećenja, već isključivo u jednom delu. Uočeno navodi da je oštećenje nastalo usled pojačanog opterećenja pohabanog dela prilikom korišćenja, odnosno individualne karakteristike korisnika", ističe se izveštaju "Jugoinspekta".

Oni u zaključku navode da, u skladu sa tim nalazom i rezultatima kontrolisanja, smatraju da nema osnova za prihvatanje reklamacije kupca.

Poseban paradoks je da stručno mišljenje daje telo koje nije akreditovano za taj posao, a njihov nalaz nije obavezujući u sudskom sporu, niti za trgovca. To i sam "Jugoinspekt" navodi. U dnu memoranduma na kome je izdat izveštaj, sitnim slovima piše: "Stručno mišljenje ne daje akreditovano telo za ocenjivanje usaglašenosti 'Jugoinspekt Beograd AD', niti je ono pod akreditacijom ATS-a, odnosno Akreditacionog tela Srbije".

I zbog obuće na sud?

Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) ističe da je Bojanov slučaj samo potvrda da je u našoj zemlji nemoguća misija da kupac dokaže da je problem u kvalitetu patika.

"Tim nalazom potrošač je doveden u situaciju da on treba da dokazuje da hoda pravilno. Vidite kakva je to besmislica. Na koji način sada da se to dokazuje? Ko će, u kom postupku, i na koji način da utvrdi da on pravilno hoda? Da li bi trebalo da izađe pred neku komisiju gde bi ortopedi posmatrali njegov hod i davali nalaz ili mišljenje?", pita Alfirović.

Čitava priča oko obuće, kako navodi, pretvorila se u apsurd. On ističe da u Srbiji ne postoji laboratorija koja ima akreditaciju za kontrolu kvaliteta obuće.

"Pojedine od tih ustanova koje daju stručno mišljenje sarađuju sa trgovcima. One kontrolišu svu obuću koju određena kompanija uvozi i daju ocenu da li je u skladu sa standardima. Zatim, ponovo prilikom reklamacije rade analizu tih istih proizvoda. Kako očekivati da će tada dati suprotno mišljenje za nešto što su prethodno odobrili?", ukazuje.

Mišljenje laboratorije, kako naglašava, uopšte nije obavezujuće za trgovce kada odlučuju o reklamaciji, a služi im da opravdaju svoju negativnu odluku. On ističe da naročito nije obavezujuće u situaciji koja je zadesila Bojana i pita - ko će da akredituje metodu za proveru hoda.

Najveći problem kupaca u Srbiji je već godinama loš kvalitet obuće, posebno sportske. Međutim, pokušaji potrošača da ostvare svoja prava i dokažu da je oštećenje proizvoda nastalo pri uobičajenom nošenju, a ne njihovom krivicom, retko kad se uspešno završe. Gotovo uvek, trgovci odbijaju reklamacije pozivajući se na mišljenje neke od laboratorija za kontrolu, koje uglavnom konstatuju da je do oštećenja došlo zbog neadekvatnog korišćenja.

Uskoro novi pravni instrument

Mladen Alfirović iz NOPS ističe da se sada velike nade polažu u novi mehanizam, vansudsko rešavanje spora, koji treba da počne da se primenjuje u decembru, kada stupi na snagu novi Zakon o zaštiti potrošača. On kaže da Bojan S. ima mogućnost da tada inicira postupak.

"Biće omogućeno da za sto sednu trgovac, potrošač kome je odbijena reklamacija, a posredovaće nezivisno telo, odnosno stručnjak u oblasti zaštite potrošača. Ukoliko to bude funkcionisalo onako kako je zakonodavac zamislio, onda će to biti način za rešavanje takvih problema kupaca", objašnjava Alfirović.

Sport time Balkans bez odgovora

Navedeni list je pokuša da dobije komentar od kompanije Sport time Balkans zašto su reklamacije Bojana S. odbijene, ali nisu dobili odgovor. Imali su teškoće i da dođu do imejl adrese ili broja telefona ove kompanije, jer ti podaci nisu javno dostupni, što je neobično, jer je u pitanju ekskluzivni distributer za brend Nike. Poznati su kontakti samo za njihove prodajne objekte. Broj telefona kompanije koji je naveden na memorandumu, kojim se odbija reklamacija Bojana S. nije u funkciji. U njihovoj prodavnici su im dali imejl adresu regionalnog direktora kome su poslali pitanja. Između ostalog, zanimalo ih je i da li potrošačima, prilikom kupovine, daju uputstvo za upotrebu u kome se navodi da bi "nepravilan hod" mogao da bude uzrok oštećenja vazdušnog đona patika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: