"Odredili smo nacionalni cilj; bićemo nezaobilazna ruta"

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović bila je danas u poseti Kragujevcu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.07.2021.

14:23

Ilustracija: Tatoh/Shutterstock

Tamo je obišla radove na unapređenju energetske efikanosti u OŠ "Radoje Domanović" i poručila da pitanje energetske efikasnosti nije samo pitanje smanjenja računa za toplotnu i električnu energiju, već je to pitanje razvoja i boljeg životnog standarda.

"Škola jeste stara 136 godina, ali od 1970. nije promenjena stolarija. Ovaj projekat zajedno finansiraju Ministarstvo i grad i sve će biti spremno do početka nove školske godine. Ono što je takođe važno je da razmišljamo o zaštiti životne sredine u svakom projektu i da decu učimo o tome. Kada budu gotovi radovi, osim što će gradski budžet uštedeti zbog manje potrošnje, biće smanjena i emisija ugljen-dioksida za 120 tona godišnje", rekla je ona, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Odobreno: Ovo su opštine u kojima će građani opremati domove upola cene

Mihajlovićeva je dodala da Srbija vodi računa o korišćenju resursa u procesu energetske tranzicije.

"Moramo da vodimo računa o energetskoj bezbednosti, a to, pored izgradnje elektroenergetskih koridora i regionalnog povezivanja, znači još jedan koridor - koridor podizanja energetske efikasnosti. Odredili smo nacionalni cilj da u naredne četiri godine potrošnja energije bude niža za najmanje 30 odsto i zato će država pomoći i lokalnim samoupravama i domaćinstvima da budu deo projekta racionalne potrošnje energije. U narednim godinama biće izdvojeno minimum 100 miliona evra godišnje za tu namenu", istakla je potpredsednica Vlade.

Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog okruga, rekla je da se radi o energetskoj sanaciji jedne od nastarijih škola u okrugu.

"Realizacijom ranijih projekata smanjeni su računi za toplotnu i električnu energiju za oko 40 odsto. Takođe, zamena kotlova koji koriste ugalj onima koji koriste gas je posao veka za grad i okrug. Kada se nalazimo u kriznim vremenima, a imamo ovakve projekte, to dokazuje da smo na dobrom putu", kazala je ona.

Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca, zahvalio je na pomoći koju Ministarstvo pruža u realizaciji ovog i drugih projekata.

Plan koji će promeniti Srbiju, rok - 2050.

"Konačno smo u poziciji da rešavamo probleme kojima se bave i razvijene države u Evropi. Nismo više država koja se bavi samo egzistencijalnim problemima. Vodimo računa i o udobnosti učenika i zaposlenih, uštedama i zaštiti životne sredine. Ova Vlada je pokazala da idemo u korak sa svetom", kazao je on.

Milan Vukašinović, direktor OŠ Radoje Domanović je rekao da su se radovi izvodili bez prekidanja nastave i bez poteškoća, kao i da će uslovi rada biti na znatno višem nivou.

Investicioni ciklus vredan 17 milijardi evra

Ministarka je navela i da novi investicioni plan u oblasti rudarstva i energetike obuhvata projekte vredne 17 milijardi evra.

"Pripremili smo i plan investicija koji ćemo predstaviti domaćoj i međunarodnoj javnosti. Očekujemo da vrednost investicija bude blizu 17 milijardi evra. Podsetiću da smo u resoru saobraćaja imali 16 milijardi i videli ste kakve smo rezultate postigli. Ulagaćemo u elektroenergetske koridore, velike hidroelektrane, solarne i vetro elektrane, ali i u stabilnost u snabdevanjem gasom i naftom", rekla je ona.

Zašto sunce i vetar ne mogu zameniti ugalj, gas i naftu?

Mihajlovićeva je izjavila da se prve investicije očekuju naredne godine.

"Sledeće godine očekujemo da ćemo imati i prve ugovore koje ćemo početi da realizujemo i bićemo nezaobilazni energetski koridor, kao što smo u saobraćaju. Direktor Puteva Srbije mi je rekao da je u junu ove godine pola miliona vozila više nego u junu prošle godine, a za 10 odsto više nego 2019. Kao što smo nezaobilazna ruta u transportu, tako ćemo biti i u energetici", kazala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: