"Neće biti negativnih kamatnih stopa na štednju"

Beograd -- Srpsko bankarsko tržište je za sada daleko od negativnih kamatnih stopa na depozite stanovništva.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, librakv
Foto: Depositphotos, librakv

Ne treba ocekivati takve stope na štedne depozite u bankama u Srbiji, kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Prema njegovim rečima, razlozi za to leže pre svega u činjenici da su kamatne stope na evroštednju na domaćem tržištu znatno veće nego u zemljama evrozone i da je za banke ovako prikupljena štednja jeftiniji način da dođu do dodatnih izvora za finansiranje svoje kreditne aktivnosti, nego da se zadužuju u inostranstvu.

"Jak dodatni argument je i faktičko stanje da Narodna banka Srbije trenutno ne zaračunava negativne kamatne stope na izdvojenu deviznu rezervu banaka, kao i da ne postoje nikakvi nagoveštaji da će se to desiti u skorijoj budućnosti", rekao je Vasić u intervjuju za najnoviji broj Magazina Biznis.

Kada je reč o kamatama na štednju koje su negativne u većini evropskih država, on ističe da Evropska centralna banka drži negativnu referentnu kamatnu stopu, što se prelilo na poslovanje banaka na međunarodnom tržištu.

Ako ste umakli banci za ratu kredita, agencijama nećete: Da li su telefonske opomene po zakonu?

Šta sve plaćamo bankama? Proverite spisak i cene usluga VIDEO

Takvu praksu, dodaje, imaju samo neke banke i to samo na određenu vrstu štednje - na primer, na štednju veću od milion evra i slično.

Na pitanje koliko porast štednje može da bude ograničavajući faktor u poslovanju banaka i zašto, Vasić kaže da sredstva prikupljena kroz štednju, za banke predstavljaju realan izvor za dodatnu kreditnu aktivnost i podršku privredi i građanima.

"Trenutne kamatne stope na evroštednju u Srbiji su i dalje na višem nivou nego što je to slučaj u zemljama evrozone. Osnovni razlog za to verovatno je rejting zemlje, koji je, iako poboljšan, i dalje ispod investicionog ranga, što za sobom povlači veće troškove zaduživanja domaćih banaka u inostranstvu, nego što je slučaj sa bankama koje posluju u evrozoni", kaže Vasić.

Dodaje da se to direktno odražava na kamatne stope na domaću štednju u evrima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu