Skupština o budžetu: "Svi klubovi 1. i 2. lige dobili od 600.000 do 8,5 miliona dinara"

Skupština Srbije završila je juče načelnu raspravu o Predlogu budžeta za 2021.godinu sa pratećim zakonima.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 09.12.2020.

09:04

Default images

Poslanici su danas od 10 sati nastavili rad po osnovnim tačkama dnevnog reda na kojem su predlozi odluka o finansijskim planovima za 2021. organizacija obaveznog socijalnog osiguranja.

Brnabić o investicijama

Predsednica Vlade Ana Brnabić kazala je da je danas učestvovala na konferenciji Američke privredne komore i da je, uprkos krizi izazvanoj koronavirusom, dve trećine članica komore rekla u njihovom istraživanju da planira dalje investicije u Srbiji.

"Čak 56 odsto očekuje povećanje obima poslovanja u Republici Srbiji i dalji rast, a 30 odsto planira ili očekuje novo zapošljavanje tokom 2021. godine”, kazala je ona.

Ona je istakla da se nastavljaju investicije u zdravstvu - povećanje plata, radovi na KC Srbije, KC Vojvodine i KC Kragujevca, unapređenje bolnica, domova zdravlja, Infektivne klinike...

Takođe, kako je navela, nikada veći budžet nije bio za razvoj i zaštitu životne sredine.

Pajkić pročitao spisak Đilasovih nekretnina

Poslanici Skupštine Srbije pohvalili su danas to što se na dnevnom redu, pored Predloga budžeta za 2021.godinu, nalazi i završni račun za 2019. godinu, koji pokazuje kako se trošio novac građana, a pozdravili su i izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu koji uređuje nova zapošljavanja.

Poslanici danas raspravljaju o završnom računu budžeta za 2019.godinu, izmenama i dopunama Zakonu o budžetskom sistemu, Zakonu o javnom dugu u davanju garancija Skijalištima Srbije.

Bilo je i političkih osvrta, pa je tako poslanik SNS Lav Grigorije Pajkić ocenio da su napadi na porodicu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nešto “najniže” što se događa u društvu.

“Svestan sam da živimo u parlamentarnoj demokratiji. Politički lideri imaju priliku da rade razne stvari da bi stekli političke bodove, ali napad na porodicu je nešto najniže što postoji”, rekao je Pajkić. Kaže da se pitao zašto Dragan Đilas i oni koji su, kako navodi, na njegovom platnom spisku od Ivana Ivanovića, Zorana Kesića i medija koje kontroliše, targetiraju porodicu Aleksandra Vučića.

"To vam je, dragi poslanici, zato što Đilas polazi od sebe. Da vidimo koliko zapravo Đilas, njegovi saradnici, njegova familija imaju pokretne i nepokretne imovine…”, rekao je Pajkić i pročitao spisak nekretnina ocenjujući da je to jedna “sramotna lista”. Tu je, ocenio je on, razlika izmedju Đilasa i Vučića.

"Đilas je sve vreme posvetio na lično bogaćenje, a predsednik Vučić je svoje vreme posvetio da živi za Srbiju, da živi za nova radna mesta i investicije”, naveo je Pajkić. Vujadinović: "Tri milijarde izdvojeno za aerodrom u Trebinju, najvažnija vest na jugu RS"

"Preko tri milijarde dinara je izdvojeno za aerodrom u Trebinju, ovo je sigurno najvažnija vest na jugu Republike Srpske u poslednjim decenijama", istakao je Milimir Vujadinović (SNS), zahvalivši se tom prilikom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću čija je, kaže, to bila inicijativa.

"Želim da skrenem pažnju na značaj saradnje sa dijsporom", kazala je poslanica Justina Pupin-Košćal (SPS). "Uočila sam da su za narednu godinu povećana sredstva za Ministarstvo spoljnih poslova i dijasporu", rekla je ona.

"Potrebno je dalje jačati budžetsku podršku spoljnoj politici, jer od nje zavisi spoljnopolitički položaj i ugled naše zemlje" dodala je Pupin-Košća.

"Raduju informacije o projektima koji su realizovani", rekao je poslanik Muamer Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja. "Ali insistiramo na tome da se što pre pristupi izgradnji veze Novog Pazara sa Sarajevom, kliničkog centra i aerodroma u Novom Pazaru", kazao je Zukorlić.

"Za 30 godina se na prostoru Sandžaka nije desila nijedna proizvodna investicija, nije otvorena nijedna fabrika. Kada će ovaj prostor doći na red?", pitao je Zukorlić u Skupštini.
Foto: TANJUG, ZORAN ŽESTIÆ
Obradovićeva: Danas sa tri opštine potpisani ugovori o otvaranju jedinstvenog upravnog mesta

"Često ozbiljne finansijske rasprave zamaraju prosečnog građanina, a zapravo ovde raspravljamo o tome kako će taj građanin da živi", kazala je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

"Želimo da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave bude posebno shvaćeno kao roditeljska kuća za naše gradove i opštine u Srbiji, da nam se obraćate u teškim trenucima", kazala je ministarka.

"Danas smo potpisali ugovore sa tri opštine, Paraćin, Topola, Kosjerić o otvaranju jedinstvenog upravnog mesta, jednog mesta gde sve ono što želite da završite u nekoj lokalnoj samopravi možete da završite", rekla je i dodala: "Od 5-8 miliona dinara smo opredelili po jednoj lokalnoj samoupravi za to."

"Za to smo opredelili ukupno oko 40 miliona dinara, ali ne dobijju se sredstva za to na lepe oči, od 12 prijavljenih opština samo su ove tri ispunile uslove", istakla je ministarka.

"Važno je da lokalne samouprave pripreme projekte i dokumentaciju unapred, već na 45 dana ranije", rekla je Obradovićeva.

"Otkako je SNS na čelu države, poštuje se budžetski kalendar i imamo razvojni budžet", kazala je poslanica Ana Čarapić (SNS).

"Građani mogu da vide kakvo je stanje u državnoj kasi, a Predlog budžeta govori da je stanje odlično, jer imamo četvrtu godinu zaredom suficit", kazala je Čarapićeva. Mali: 298 klubova dobilo pomoć od 600.000 do 8,5 miliona dinara

"Što se tiče ulaganja u sport, u ministarstvo omladine i sporta, građani možda ne znaju da smo u sklopu programa za smanjenje posledica kovida obezbedili 1,1 milijardu dinara (10 miliona evra) za podršku sportu", kazao je Siniša Mali u Skupštini.

"Ne sećam se da je u proteklih 20 godina bila tolika podrška našim klubovima, naime, pomogli smo 298 klubova širom Srbije, svi klubovi prve i druge lige, muški i ženski, dobili su pomoć od 600 hiljada do 8,5 miliona dinara u zavisnosti od toga da li imaju međunarodna takmičenja", kazao je Mali.

"Za najveći broj tih klubova to je pomoć u visini njihovih godišnjih budžeta”, rekao je Mali.

Mali je naveo da je budžet Ministarstva omladine i sporta za 2021.godinu veći u odnosu na inicijalni budžet tog ministarstva za ovu godinu. Precizirao je da je u Predlogu budžeta za 2021.godinu za Ministarstvo omladine i sporta predviđeno 6,4 milijarde dinara, a da je inicijalni budžet za ovu godinu bio 5,6 milijardi dinara.

"Mi smo u ovom budžetu obezbedili, ne samo novac za oko 570 nacionalnih priznanja i 400 stipendija koje preko ministarstva dajemo na godišnjem nivou, već i za velika međunarodna takmičenja”, rekao je Mali.

Kako kaže, obezbeđen je novac za evropsko prvenstvo u odbojci za žene, kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre za košarkaše, Svetsko prvenstvo u atletici 2022. godine, Svetsko prvenstvo u veslanju 2023.godine, kao i za organizaciju više od 50 međunarodnih i nacionalnih takmičenja kao što su Školarijada, Svetsko prvenstvo i školskom sportu...

Mali je istakao i da je obezbedjen novac u iznodu od preko milijarde dinara za završetak multifunkcionalne dvorane u Beogradu. Reč je o nacionalnom trening centru za šest sportova - karate, tekvondo, džudo, rvanje, sportsko penjanje i streljaštvo. "Primećujem da je budžet planiran kao investicioni i da pomaže standard građana", kazala je poslanica Marija Jevđić (JS). Ona je istakla podršku države sportu, pogotovu u svetlu svetske zdravstvene krize, jer je država ipak smogla snage da pomogne i sportu. Kovačeva: "Redovna razmatranja budžeta predstavljaju preduslov za kontrolu"

"Bez kontrolne uloge Skupštine ne možemo govoriti o postojanju parlamentarnog oblika vlasti, a redovna razmatranja budžeta predstavljaju preduslov za kontrolu državnog budžeta", kazala je poslanica Elvira Kovač (SVM).

"U prethodnom periodu od 2000-2019. Narodna skupština je samo dva puta ovde razmatrala završni račun, a ta zakonska obaveza se uopšte nije poštovala", istakla je Kovačeva, dodavši da je skupština mnogo kritikovana zbog toga.

"Zbog toga pozdravljamo to što na vreme imamo završni tračun pred sobom", kazala je. "Smatramo da su u Srbiji formirane sve institucije koje kontrolišu budžetski proces, a naredni koraci bi trebalo da budu usmereni prema njihovoj boljoj koordinaciji", dodala je. Jovanović: "Građani imaju pravo da znaju gde se potroši svaki dinar"

"Građani imaju pravo da znaju gde se potroši svaki dinar, od budžeta do krajnjeg korisnika", kazao je poslanik Branimir Jovanović (SDPS).

"Javne finansije su sada na zdravim nogama i upravo zahvaljujući tome smo spremno dočekali krizu izazvanu pandemijom, a država je stala iza privrede i pomogla građanima"; kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, mere su ostvarile odlične efekte, jer su donete u pravo vreme.

"Trenutno je nezaposlenost jednocifrena što je nama iz SDPS veoma važno, jer se tako poboljšava položaj radnika na tržištu rada", dodao je.

Jovanović je istakao da je važno da se nastavi sa ulaganjima u infrastrukturu, iako su privredna kretanja u narednoj godini neizvesna zbog situacije sa koronavirusom. On je takođe podržao odluku vlade da se zdravstvenim radnicima najviše povećaju plate u javnom sektoru.
Foto: Ministarstvo finansija
Mali: "Četiri godine zaredom imamo suficit u budžetu"

Na početku zasedanja ministar finansija Siniša Mali obratio se poslanicima predstavljajući zakone koji su danas u Skupštini pred njima. Ministar finansija kazao je da se danas pred poslanicima nalaze četiri zakona i jedna odluka koja je jako važna.

"Četiri godine zaredom imamo suficit u budžetu", istakao je on.

Mali se u svom izlaganju osvrnuo i na zapošljavanje u javnim preduzećima, istakavši da kvalitet njihovih usluga mora da raste iz godine u godinu. Uz to, podsetio je, institucije će biti ograničene, tako što će moći da zaposle do 70 odsto od broja zaposlenih koji su iz te institucije otišli u prethodnoj godini,

Projekcija duga je, kazao je, 57,3 odsto, što je manje od ranijih projekcija koje su predviđale 60 odsto BDP-a.

Do kraja godine, kako je naveo, pronaći će se i strateški partner za Komercijalnu banku. Takođe, pred poslanicima su i Predlog zakona o završnom računu budžeta Srbije za 2019. godinu i izmene Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o javnom dugu.

Na sednici Skupštine u četvrtak biće nastavljena rasprava po amandmanima, nakon čega je glasanje.

Predlog budžet za 2021. godinu predviđa ukupne prihode od 1.336 milijardi, što je povećanje od 3,5 odsto u odnosu na rebalans budžeta iz 2020, kao i ukupne rashode i izdatke od 1.514 milijardi dinara, što je smanjenje od skoro 15 odsto u odnosu na rebalans budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: