Mali: Od 1. januara penzije veće 5,9 odsto

Ministar finansija Siniša Mali danas je istakao da budžet za 2021. godinu predviđa nikad veće kapitalne investicije i podizanje kvaliteta života građana.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.12.2020.

08:42

Mali: Od 1. januara penzije veće 5,9 odsto
Foto: Ministarstvo finansija

"Sve što država ulaže u auto-puteve, u železnicu, u izgradnju mostova, škola, zdravstvenih ustanova, to podstiče privatne investicije. Mi zato naredne godine imamo preko 330 milijardi dinara izdvojenih za kapitalna ulaganja, što čini 5,5 odsto našeg BDP-a. Poređenja radi, recimo, 2010. godine bilo je izdvojeno 3,1 odsto BDP-a za kapitalne investicije“, rekao je Mali gostujući na RTS-u.

On je objasnio da se izgradnjom podstiče rast ekonomije, jer se otvaraju nova radna mesta i podstiče rast građevinskog i ostalih sektora.

„Podstiču se privatne investicije, posebno direktna strana ulaganja. Dolaze ovde jer vide bolji kvalitet privrednog okruženja. To je veoma važno i mi smo na osnovu procena za sledeću godinu predvideli rast našeg BDP-a za 6 odsto. Ne smatram da je to optimistična procena, jer u poslednjem kvartalu 2019. godine stopa rasta naše ekonomije je bila 6,2 procenata, a u prvom kvartalu ove godine, iako je korona počela u martu, imali smo stopu rasta od 5,1 odsto“, naveo je ministar finansija.

Govoreći o povećanju životnog standarda, Mali je podsetio da je od 1. januara sledeće godine planirano povećanje plata u javnom sektoru, penzija i minimalne zarade, kao i dodatno rasterećenje privrede, odnosno smanjenje doprinosa za 0,6 odsto. Objasnio je da država time ne dozvoljava da građani pate zbog pandemije virusa korona i da se povećava tražnja.

„Od 1. januara planirano je povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 5,9 odsto. Imamo i povećanje minimalne zarade od 6,6 procenata. Predviđeno je i povećanje plata od 1. januara za zdravstvene radnike od 5 odsto, a za ostale u javnom sektoru od 3,5 procenata. Njima će od 1. aprila sledeće godine zarade biti dodatno uvećane za 1,5 odsto. U planu je i povećanje plata za vojnike za 10 procenata“, rekao je on.

Ministar je naglasio da za sada nema potrebe za dodatnim prolongiranjem plaćanja poreza i doprinosa, ali da se prati situacija u svetskoj, regionalnoj i domaćoj ekonomiji.

„Milion i 50 hiljada zaposlenih dobilo je pet minimalnih zarada ove godine, ali ne isključujem mogućnost pomoći naredne godine. To naravno zavisi od situacije u svetskoj ekonomiji, zavisi i od stope i brzine oporavka ekonomije u regionu. Veoma ozbiljno shvatamo našu ekonomsku politiku i ne pokušavamo da predvidimo dešavanja za 12 ili 18 meseci, ali ono što od nas zavisi to je povećanje plata i penzija, kao i kapitalna ulaganja, jer finansiranjem investicija u Srbiji mi jačamo rast naše ekonomije“, objasnio je on.

Naglasio je da je država tokom 2020. godine pomogla građane i privredu sa preko 6 milijardi evra uz dodatne mere do kraja godine, što čini 12,7 odsto našeg BDP-a, čime je naša privreda spašena.

Mali se osvrnuo i na javni dug Srbije i konstatovao da je pandemija virusa korona povećala javni dug u svim državama, ali da mi nismo prešli nivo Mastrihta od 60 odsto niti u 2020, niti je to predviđeno u 2021. godini.

„Mi nemamo ništa vanredno, osim redovnih aukcija koje smo planirali za narednu godinu. Ne računam bilateralne sporazume koje imamo za velike investicije, poput završetka dela auto-puta Preljina – Požega. Kako se budu završavali radovi, tako ćemo povlačiti novce“, naveo je on.

Dodao je da se Srbija ne zadužuje kao što je nekada bio slučaj i objasnio da će država od prodaje Komercijalne banke skoro polovinu novca iskoristiti za vraćanje starog duga iz 2012. godine.

„Reč je o azerbejdžanskom kreditu. Mi sada na međunarodnom tržištu dobijamo 1 odsto kamate, a ovo je kredit od 4 odsto na 300 miliona evra, pa izračunajte! Čuo sam kritike da povećavamo javni dug, pa mi ništa ne povećavamo osim što refinansiramo stare preskupe dugove. Pogledajte i ovaj primer - pre dve nedelje smo iskoristili povoljnu situaciju na tržištu i refinansirali deo kredita koji je uzet po stopi od 7,25 odsto i koji dospeva u septembru naredne godine. Taj kredit smo refinansirali po stopi od 1 odsto. Upravo to se zove odgovorna ekonomska politika, to se zove odgovorno upravljanje javnim dugom“, rekao je Mali.

Ministar finansija je ponovio da se sledeće godine povećavaju plate i penzije u skladu sa mogućnostima i da se ulaže u kapitalne investicije bez ugrožavanja makroekonomske stabilnosti, bez povećanja javnog duga u odnosu na BDP. Zaključio je da se na taj način borimo za stopu rasta koju smo imali pre krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

3 h

Podeli: