Mihajlovićeva sa Alstomom o gradnji beogradskog metroa: "Uskoro finansijski aranžmani"

Beograd -- Ministarka Zorana Mihajlović sastala se danas sa predstavnicima Alstom grupe i sa njima razgovarala o izgradnji beogradskog metroa.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, sastala se danas sa Filipom Delerom, potpredsednikom "Alstom grupe", i Nikolom Andrijeom, direktorom razvoja ove kompanije, a sastanku je prisustvovao i ambasador Francuske u Srbiji, Žan-Luj Falkoni.

Mihajlovićeva je ovom prilikom istakla da je beogradski metro jedan od najvažnijih i najzahtevnijih projekata koje će Srbija realizovati i na koji Beograđani čekaju decenijama.

"Drago nam je da je "Alstom", kao jedna od najboljih svetskih kompanija, zainteresovana da učestvuje u izgradnji beogradskog metroa, tj. u fazi opremanja sistema. Ministarstvo je tu da pruži svu neophodnu podršku i da zajedno realizujemo ovako važan projekat za nas, iza kojeg stoje i dva predsednika - Aleksandar Vučić i Emanuel Makron. Verujem da ste imali dobar sastanak i sa ministrom finansija i da će uskoro biti dogovoreni i finansijski aranžmani, kako za građevinske radove, tako i za radove na sistemu", rekla je ona.

Mihajlovićeva je podsetila da je u maju ove godine potpisan Sporazum o donaciji između Vlade Francuske i Vlade Srbije u ukupnom iznosu od 8,3 miliona evra i dogovorena procedura za realizaciju donacije od 0,4 miliona evra, te da je u toku izrada studije izvodljivosti za koju je u julu potpisan komercijalni ugovor i koju izrađuje kompanija "Ežis".

Filip Deler rekao je da uporedo sa studijom izvodljivosti teku i pripremni radovi za tehnička rešenja i da će "Alstom" aktivno raditi u narednim mesecima kako ne bi gubili vreme za realizaciju projekta beogradskog metroa, svesni značaja ovog projekta za Vladu Srbije.

strana 1 od 169 idi na stranu