"Plaćeno odsustvo do kraja vanrednog stanja"

Beograd -- Ministar rada Zoran Ðorđević predložiće da poslodavci koji su poslali svoje radnike na plaćeno odsustvo imaju tu mogućnost do kraja vanrednog stanja

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, DRAGAN KUJUNDZIC
Foto: Tanjug, DRAGAN KUJUNDZIC

Ðorđević je danas najavio da će Vladi Srbije predložiti da svi savesni poslodavci koji su prekinuli proizvodnju i poslali svoje radnike na plaćeno odsustvo imaju tu mogućnost do kraja vanrednog stanja i da im se to omogući bez dostavljanja dokumentacije i potrebnih saglasnosti.

"Prepoznali smo to kao jednu vrstu mogućeg problema kasnije, budući da 45 dana traje mogućnost da poslodavci koji su prekinuli proizvodnju pošalju svoje radnike na plaćeno odsustvo, a posle toga mora da se posebno dostavlja dokumentacija za to, aplicira, traži mišljenje sindikata... Imajući u vidu sve to, predložiću vladi da se to produži do kraja vanrednog stanja", rekao je Ðorđević uveren da će vlada taj predlog i uvažiti.

Istakao je da se resorno ministrarstvo od početka ove krize rukovodilo time da se problem reši i pre nego što nastane.

"Ne želim da ljudi imaju bojazan šta će raditi posle tih 45 dana kada su već bili toliko savesni i prihvatili tu vrstu troška, izaći ćemo im u susret", rekao je ministar Tanjugu.

Kako je naveo, imajući u vidu instrukcije predsednika Aleksandra Vučića da je najveći interes u ovoj situaciji zaštita zdravlja građana, i da se sačuvaju radna mesta - na ovaj korak se odlučio u skladu sa tim opredeljenjem.

Takođe je naveo i da su sve vrste socijalnih davanja produžene do kraja vanrednog stanja i da sve informacije u vezi sa isplatom građani mogu naći na sajtu resornog ministarstva.

Korisnicima kojima pravo na isplatu socijalnih davanja ističe 15. marta i kasnije, a nadležni organ nije odlučio o daljem korišćenju, to pravo produžava se na osnovu ranije donetih rešenja, najduže tri meseca, odnosno dok traje vanredno stanje.

strana 1 od 159 idi na stranu