Fond za nauku u Srbiji veći za 46,3 odsto

Srbija je poslednjih pet godina povećala budžet za nauku za 46,3 odsto, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2020.

13:54

Fond za nauku u Srbiji veći za 46,3 odsto
Foto: Depositphotos, alexraths

On je, na danima Objedinjenog instituta za nuklerna istraživanja (Dubni) koji se održavaju u SANU u Beogradu, rekao da je ministarstvo sprovelo kompletnu reformu sistema finansiranja naučnih istraživanja i da se sa projektnog finansiranja prešlo na institucionalno.

Podseća da je prvi konkretan korak u toj reformi napravljen u decembru 2018. godine, kada je usvojen Zakon o Fondu za nauku, a da je osnovna namera bila da se kompletna procedura i upravljanje projektnim pozivima odvija preko Fonda za nauku.

Ministar je podsetio da je Vlada Srbije usvojila Strategiju pametne specijalizacije i Strategiju za razvoj veštačke inteligencije. "Fond za inovacionu delatnost kontinuirano raspisuje pozive za programe koji podržavaju saradnju nauke i privrede", naglasio je Šarcević i dodao da se ulaže u naučno-tehnološke parkove u Srbiji.

Navodi da je povećan kapacitet parka u Beogradu, u Naučno-tehnološki park u Novom Sadu uloženo 23,9 miliona evra, za park u Nišu 10 miliona evra, da je za opremanje parka u Čačku izdvojeno 2,7 miliona evra.

"Naših 446 organizacija učestvuje u 311 evropskih projekata u okviru Horizonta 2020 programa sa ugovorenim budžetom od 102,6 miliona evra", naglasio je on.

Finansiraju se, kako je rekao, i novi projekti sa Kinom u oblasti biomedicine, poljoprivrede, obnovljivih izvora energije, robotike i mašinstva, zaštite životne sredine.

Objedinjeni institut za nuklearna istraživanja, koji se nalazi u Dubni bavi se izučavanjem fundamentalnih svojstava materije. Ima 18 članova, a od evropskih zemalja članice instituta su Rumunija, Bugarska, Poljska, Slovačka, Češka, a pridruženi članovi su Nemačka, italija, Mađarska i Srbija.

Kapitalni uređaji u ovoj instituciji su nuklearni reaktor, tri jonska izvora i najnoviji uređaj - Nukletron.

U Institutu je zaposleno oko 4.200 istraživača, od kojih su 1.200 istraživača ostalo su inženjeri i tehničari. Institut je osnovan 1956. godine, a Srbija se pridružila aktivnostima tog institruta 1994. godine, a od 2007. godine postaje pridruženi član.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: