Izbili u vrh bankarskog tržišta u Srbiji: OTP kupio Sosijete ženeral

Banka OTP iz Mađarske kupila je juče zvanično banku Sosijete ženeral Srbija, saznaju "Večernje novosti".

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.09.2019.

08:01

Izbili u vrh bankarskog tržišta u Srbiji: OTP kupio Sosijete ženeral
Foto: Epa/ IAN LANGSDON

List u današnjem izdanju podseća da su dve bankarske grupacije svoj plan o kupovini najavili u decembru prošle godine, ali se čekalo odobrenje nadležnih institucija, pre svega Narodne banke Srbije (NBS), koje je stiglo 13. septembra.

Kupovinom Sosijete ženeral, OTP će, s obzirom da je u aprilu ove godine kupio Vojvođansku banku, izbiti u sam vrh srpskog bankarskog tržišta, odmah iza Banke Inteza, čije je tržišno učešće 16,1 odsto, navode "Novosti".

Naime, učešće OTP-a sada će biti 14,1 odsto - 8,4 Sosijete i 5,7 odsto Vojvođanska banka.

Kako pišu "Novosti", preuzeto je 100 odsto vlasništva a vrednost transakcije nije poznata.

OTP grupa saopštila je da Sosijete ženeral Srbija nastavlja da posluje pod novim imenom – OTP banka Srbija AD Beograd, dok će Sosijete ženeral osiguranje promeniti ime u OTP osiguranje ADO Beograd, a Soželiz u OTP lising Srbija d.o.o.

U ovom trenutku, klijenti banke Sosiete ženeral Srbija, od sada OTP banke Srbija, ne moraju da preduzmu nikakve korake u vezi sa promenom vlasništva, a u budućnosti će svi klijenti biti pravovremeno obavešteni o ključnim fazama spajanja dve banke, istaknuto je u saopštenju OTP-a.

Do završetka integracije, ove dve banke će poslovati kao zasebna pravna lica, ali od sada njihovi klijenti mogu da koriste široku mrežu više od 300 bankomata obe banke za podizanje gotovine bez naknade debitnim karticama, saopšteno je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

15 h

Podeli: