Evo kada će u Srbiji da skoči cena nafte VIDEO

Cena nafte vrtoglavo je porasla. Napad na fabriku Aramko u Saudijskoj Arabiji umanjio je za pet odsto svetsku proizvodnju crnog zlata.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.09.2019.

11:07

Evo kada će u Srbiji da skoči cena nafte VIDEO
FOTO: Depositphotos, olly18

Ko je odgovoran za napad još je nejasno. Amerikanci tvrde da to nisu mogli da izvedu pobunjeni Huti, već da je odgovoran Iran, što tvrdi i Saudijska vojna misija u Jemenu. Teheran odbacuje optužbe.

Kako će se poskupljenje sirove nafte odraziti na srpsko tržište i svetsku ekonomiiju, preti li planeti nova recesija ali i sukob na Bliskom istoku, kakvu odmazdu prema Teheranu sprema Vašington?

Jelica Putniković, urednica Balkan magazine, tokom gostovanja na PRVA TV smatra da gorivo u Srbiji neće poskupeti, uprkos dramatičnim najavama medija da će se to desiti.

"Gorivo ne bi trebalo da poskupi, bar ne u naredna dva, tri meseca jer nafta se nabavlja mesecima unapred, to ne može da utiče na poskupljenje sutra, prekosutra ili kroz nedelju dana", smatra ona.

Dodaje da se radi o jednom psihološkom skoku cena nafte.

"Sve to što se desilo – desilo se preko vikenda kada ni berza nije radila, pa se ni nafta nije prodavala. I onda se to videlo juče kada su oni koji trguju naftom bili uplašeni da li će uspeti da obezbede dovoljne količine", kaže Putnikovićeva.

Kako navodi, oni koji zarađuju tako što preprodaju naftu su podgrevali priču o opasnosti od nestašice, a onda je to demantovano.

"Na tržištu nafte ima i više nego dovoljno. Ovo što se desilo je jako strašno za Saudijsku Arabiju. Oni imaju problem ekonomske prirode, ali su juče već počeli d a nabavljaju naftu na svetskom tržištu da bi svoje isporuke, koje su unapred dogovorili ispoštovali", kazala je urednica Balkan magazina.

Proizvodnja nafte Saudijsku Arabiju ne košta više od pet ili deset dolara po barelu, a prodavali su je po ceni od oko 60 dolara, pa čak i do 80 dolara..

Barel je jutros koštao nešto iznad 70 dolara.

Više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: