Odbornici usvojili: Uvode se javni bicikli u Beogradu - trotineti ne

Beograd -- Odbornici Skupštine Beograda usvojili su Predlog odluke o završnom računu budžeta za 2018. godinu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/ Tanja Valić
Foto: Tanjug/ Tanja Valić

Oni su izglasali i još tridesetak drugih predloga izveštaja i izmena akata, a u radu nije učestvovala opozicija.

Podsekretar Sekretarijata za finansije Milomir Đurović rekao je da je budžet prošle godine ostvario prihode od 104,6 milijardi dinara, što je 98,4 odsto od planiranih.

"Rashodi su iznosili 95,810 milijardi dinara, a suficit koji je prenet u ovogodišnji budžet iznosio je nešto više od osam milijardi dinara", rekao je Đurović.

Većinom glasova usvojen je Predlog odluke o usvajanju projekta institucionalnog javno-privatnog partnerstva uvođenja sistema javnih bicikala u Beogradu i to je, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, jedna od najznačajnijih odluka.

"Beograd je jedan od retkih gradova koji nema javna bicikla, a projekt predviđa 100 stanica za parkiranje tog prevoznog sredstva", rekao je Vesić.

On je kazao da sada postoji oko 100 kilometara biciklističkih staza, a da je plan da se izgradi još 20 kilometara.

Kompanija koja uđe u javno-privatno partnerstvo sa Gradom Beogradom dobiće, kako je rekao, do 75 odsto vlasništva, a bicikli će biti obični i električni, ali trotineti nisu predviđeni, jer za sada u Srbiji ne postoji zakonska regulativa za to prevozno sredstvo.

Vesić je rekao da je u planu i "otvaranje rečnog linijskog saobraćaja, jer postoje delovi grada koji se mogu povezati na taj način".

"Kao Grad smo organizovani da nam u prioritetu budu pešačke zone, odnosno pešaci i biciklisti, jer je to civilizacijsko dostignuće", rekao je on.

Istakao je da će, izmenom Odluke o javnim parkiralištima biti obeležena mesta za snabdevanje na obodima pešačkih zona i da će se ona štititi potapajućim stubićima a da će se kontrola ulazaka i izlazaka obavljati elektronskim putem.

Odbornici su usvojili i Predlog odluke o načinu postupanja sa nepokretnostima u svojini Grada kojom je predviđeno da se uvedu licencirani procenitelji vrednosti imovine i mogućnost da se cena imovine posle prve neuspele prodaje smanji na 80 odsto, a u trećem pokušaju i na 60 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu