Poreska uprava: Elektronske prijave većinom obavezne VIDEO

Dugo čekanje u redovima, pa onda pogrešno popunjen obrazac i ceo postupak ispočetka. Takav, dobro poznat scenario, polako postaje prošlost za Poresku upravu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 04.06.2019.

18:35

Poreska uprava: Elektronske prijave većinom obavezne VIDEO
Foto: Depositphotos/LukaFunduk

Zahvaljujući razvitku digitalnih servisa, sve poreske prijave postale su elektronske, a još samo mali broj njih građani mogu da predaju u papiru.

Koliko rešavanje poreskih obaveza preko interneta donosi olakšica za sve, najbolje svedoči sledeći podatak.

"Od 2014 godine, mi smo primili 25 miliona poreskih prijava. Činjenica da su poreski obveznici 25 miliona puta morali da dođu u poresku upravu, govori dovoljno o tome. Možete da zamislite koja je to količina papira koja nije došla u poresku upravu", kaže za Prvu TV Saša Dulić, pomoćnik direktora Poreske uprave, Sektora za informacione i komunikacione tehnologije.

I baš zato je upravo 2014. godine digitalizacija polako uplivala i u poresku upravu. To danas daje rezultate, a razvijanje elektronskih servisa imalo je glavni cilj: eliminaciju potrebe ličnih dolazaka.

"Počeli smo s objedinjenom naplatom poreza i doprinosa po odbitku i to je bio praktično prvi veliki obavezni masovni elektronski servis u Srbiji. Danas sem objedinjene naplate sa kojom smo počeli, sve ostale poreske prijave mogu da se predaju elektronski. Za većinu tih prijava ja to i obavezno", kaže Dulić.

Od takve prakse postoji zapravo dvostruka korist. Rešavanje obaveza iz fotelje, ali i eliminisanje faktora ljudske greške.

"Dakle, broj grešaka koju su poresku obveznici ranije pravili, prilikom popunjavanja papirnog obrasca, pa onda još naš službenik prilikom unosa tog papirnog obrasca - toga više nema. Zato što više ne može da se preda neispravna prijava. Sistem sam proveri matematičko-logičke ispravnosti podataka unetih na obrascu", ističe Dulić.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: