Beograd dobija 374 nova autobusa; Prva vozila već na ulicama

Beograd -- Prvih osam od 70 novih niskopodnih solo autobusa gradskog tipa isporučeni su Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: photopotam/Depositphotos
Foto: photopotam/Depositphotos

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, autobusi će već danas početi da saobraćaju na linijama 602 i 603.

Reč je o modernim autobusima turske kompanije BMC, koja prodaje autobuse u čitavoj Evropi, rekao je Vesić i naveo da su autobusi opremljeni klima-uređajima, bežičnim internetom, brojačima putnika i svime što treba da ima moderan gradski autobus.

Vesić je podsetio da su nedavno potpisana dva ugovora o nabavci ukupno 244 nova autobusa koji, osim pomenutih 70 autobusa turske kompanije BMC, podrazumevaju i kupovinu 174 nova niskopodna solo autobusa gradskog tipa kompanije "Higer" iz Kine.

Do septembra će na ulicama grada biti 244 nova autobusa, a do kraja godine još 50 autobusa iz "Ikarbusa", što je ukupno 294 autobusa, rekao je Vesić i dodao da je za sledeću godinu planirano da se nabavi još 50 autobusa iz "Ikarbusa" i 30 električnih autobusa.

"Na naše veliko zadovoljstvo, ti električni autobusi će biti proizvedeni u 'Ikarbusu' pošto kineski partner koji je preuzeo 'Ikarbus' počinje sa proizvodnjom električnih autobusa. To će biti prvi električni autobusi proizvedeni u Srbiji tako da ćemo mi ukupno, kada se sve sabere, imati 374 nova autobusa do sredine sledeće godine, najkasnije do septembra, što je više od 50 odsto voznog parka", pojasnio je Vesić.

strana 1 od 219 idi na stranu