RGZ: Od 13. aprila deblokada katastra

Republički geodetski zavod je saopštio da će građani od 13. aprila ponovo moći da ostvare sva svoja prava i dobiju usluge u službama za katastar nepokretnosti.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 10.04.2019.

16:05

RGZ: Od 13. aprila deblokada katastra
Foto: Thinkstock

Naime, uredbom Vlade deblokiran je rad te institucije.

Tog dana na snagu stupa uredba Vlade o minimumu procesa rada u RGZ-u kojom se staje na kraj blokadi katastra, navodi se u saopštenju RGZ-a.

Država je, kako se dodaje u saopštenju, pokrenula mehanizme kako bi zaštitila građane da "ne postanu kolateralna šteta pokušaja realizacije projekta blokade državnih i javnih institucija".

U saopštenju se navodi da su digitalizacija radnih procesa u katastru i uvođenje brojnih antikoruptivnih mera izazvali očekivan otpor kod državnih službenika u katastrima, ali je zbog nezadovoljstva u neformalnim političkim i finansijskim centrima moći došlo do eskalacije problema i blokade katastra.

"Uvođenje transparentnosti i efikasnosti radnih procesa predstavlja smetnju onima koji su godinama lovili u mutnom, a lako dostupni podaci katastra u digitalnom obliku i na mobilnom telefonu uskratili su izvor prihoda onima koji su se bavili poslovima u sivoj zoni i zamajavali građane da je loš katastar uzrok njihovih problema", navodi se u saopštenju RGZ-a koje je potpisao direktor zavoda Borko Drašković.

Štrajk je, ocenjuje se u saopštenju, predstavljao najizrazitiji oblik otpora digitalizaciji u katastru i bio je praćen sa mnogo medijskih neistina.

"Interes pojedinih političara i biznismena je da svoje poslove obavljaju mimo institucija, a takvim planovima Republički geodetski zavod je stao na put digitalizacijom i transparentnošću, kadrovskim i tehnološkim ojačavanjem", navodi se u saopštenju..

Odluka o minimumu procesa rada u RGZ-u, koju je doneo direktor zavoda Borko Drašković biće sprovedena od 13. aprila, odnosno od prvog radnog dana 15. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: