Iz Niša u 12 evropskih gradova: Ovo su linije od javnog interesa

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je Odluku o uvođenju avio-linija od javnog interesa na inicijativu okruga južne i istočne Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Linije od javnog interesa:

- Niš-Nirnberg-Niš

- Niš-Frankfurt/Han-Niš

- Niš-Rim-Niš

- Niš-Hanover-Niš

- Niš-Ljubljana-Niš

- Niš-Salcburg-Niš

- Niš-Bolonja-Niš

- Niš-Budimpešta-Niš

- Niš-Geteborg-Niš

- Niš-Fridrishafen-Niš

- Niš-Karlsrue-Niš

- Niš-Tivat-Niš

Ova odluka usvojena je u cilju bržeg ekonomskog razvoja regiona, a kroz efikasnije saobraćajno povezivanje sa evropskim gradovima.

Kako je saopštila Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, odluka o uvođenju linija od javnog interesa u skladu je s propisima Srbije, harmonizovanim s propisima Evropske unije.

Osnovni kriterijum za uspostavljanje linija od javnog interesa jeste BDP po glavi stanovnika ispod 75 odsto proseka BDP Srbije i stopa nezaposlenosti iznad prosečne.

U južnoj i istočnoj Srbiji ima 30 opština koje su nedovoljno razvijene (stepen razvijenosti ispod 60 odsto republičkog proseka) i 15 koje se smatraju devastiranim područjima (stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka), podseća se u saopštenju.

Kako se navodi, potreba za uvođenjem avio-linija iz javnog interesa proizilazi iz činjenice da ne postoji razvijena brza železnička ili drumska infrastruktura kao alternativa koja bi omogućila povezivanje ovog regiona sa zemljama EU i regiona sa prosečnim periodom putovanja manjim od tri sata. Taj kriterijum biće zadovoljen tek uspostavljanjem avio-linija od javnog interesa koje će doprineti da se poveća konkurentnost regiona, omogući bolje povezivanje sa evropskim industrijskim centrima, privuku nove investicije, smanji nezaposlenosti, pojačaju veze sa dijasporom i doprinese razvoju turizma, kao i ukupnom podizanju kvaliteta života građana u ovom delu Srbije.

Ministarstvo navodi da su ciljani pravci utvrđeni na osnovu analiza i predloga Grada Niša, a Vlada Srbije obezbedila je 600.000.000 dinara u republičkom budžetu za naknadu troškova avio-kompanijama koje budu izabrane na međunarodnom javnom pozivu za vršenje usluge avio-prevoza iz Niša.

Grad Niš je administrativni i regionalni centar jugoistočne Srbije i saobraćajno čvorište u kojem, pored toga što se u njemu ukrštaju drumski i železnički Koridor 10, ima i međunarodni aerodrom koji je u prošoj godini prihvatio više od 350.000 putnika.

Područje koje opslužuje Aerodrom "Konstantin Veliki" obuhvata 10 okruga u južnoj i istočnoj Srbiji sa ukupno 1,78 miliona stanovnika (Pomoravski okrug, deo Borskog okruga, Zaječarski, deo Raškog okruga, Rasinski, Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski okrug), kao i region Kosova i Metohije. Opslužno područje aerodroma, osim teritorije Republike Srbije, obuhvata i deo Severne Makedonije, kao i područje zapadne Bugarske.

strana 1 od 258 idi na stranu