"Slično kao pre godinu, dok ih ne opomenu njihovi mentori" VIDEO

Urednica magazina Biznis Radojka Nikolić ocenila je da je odluka Kosova o uvođenju taksi od 10 odsto na srpsku robu isključivo politička odluka a ne ekonomska.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.11.2018.

09:35

Foto: Prva, screenshot

Nikolićeva je za Prvu TV rekla da se ovakve situacije periodično dešavaju i podsetila da smo sličnu situaciju imali tačno pre godinu dana sa povećanjem carina na brašnom.

"Onda se desi da ih opomenu EU, SAD, njihovi mentori i ta odluka se povuše ali izvesno vreme traje. Ovo nema veze sa ekonomsikim razlozima, ovo su isključivo politički razlozi i onda se primene ovakva neka vrsta manipulacije", navela je ona.

Na pitanje šta Srbija može da učini, kaže da mi koristimo to što možemo, odnosno da se pobunimo protiv takve mere.

"Ako se želelo da CEFTA spoazum bude sporazum koji će da ekonomski integriše zemlje Zapadnog Balkana i još se ovo dešava u godini u kojoj Kosovo predsedava CEFTA i imate takvu nameru da se zemlje integrišu a ovo vodi dezintegraciji, onda je to suprotno svim postulatima na kojima je čitav taj sporazum napravljen imate integracije", smatra Nikolićeva.

Ono što Srbija može da uradi jeste da kosntatuje, da uloži protest i da sečaka da mentori Prištine iz Evrope i sveta njima kažu ne možete to tako da se radi i da tu odluku povuku.

"Po prvim reakcijama, odluka će se sigurno povući, ne može tako jednostano, ako postoji uređen bescarisnki prostor. Sve zavisi koliko je brza briselska administracija i kakva je politička konotacija jer i Brisel nema samo ekonomsku funkciju nego i političku. Ali da će se povući povući će se sigurno", smatra ona.

Pogotovo je u to sigurna ako se ima u vidu značaj trgovinske razmene, Srbija izvozi više od 450 miliona evra i najznačajniji je partner Kosova u okviru CEFTA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: