Zbog odluke Prištine da nam digne porez, protestno pismo EK i Cefti

Povodom odluke prištinskih vlasti da za 10 odsto podigne porez na uvoz robe iz Srbije, PKS uputiće protestno pismo Evropskoj komisiji i Sekretarijatu CEFTA.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.11.2018.

18:13

Zbog odluke Prištine da nam digne porez, protestno pismo EK i Cefti
(Foto: Thinkstock)

Savetnik predsednika PKS Nenad Ðurđević ocenjuje da je potez Prištine da podigne za 10 odsto porez na robu iz Srbije politička odluka koja će negativno uticati na naše privrednike.

Ðurđević kaže za Tanjug da je kosovsko tržište za nas veoma značajno i podseća da su naša preduzeća prošle godine plasirala robu na KiM u visini od 440 miliona evra.

"Ova mera će negativno uticati na naše privrednike. Jasno je da je to politička odluka", kaže Ðurđević.

Mera prištinskih vlasti je prema oceni Ðurđevića odraz odnosa Prištine i Beograda i samog procesa razgovora o normalizaciji odnosa i nije u skladu sa CEFTA sporazumom.

"Kosovo je potpisnica CEFTA i kao takva ne bi trebalo da preuzima mere prema trećim stranama. Na žalost, ovakva odluka ne doprinosi ekonomskoj stabilnosti i saradnji na Zapadnom Balkanu", kaže Ðurđević i podseća na činjenicu da Kosovo do decembra predsedava Ceftom i da ovakve odluke utiču na poslovanje naših firmi koje plasiraju svoju robu na KiM.

Smatra i da će zbog odluke Prištine, proizvodi iz Srbije na KiM poskupeti.

"Trenutna situacija je teško rešiva, osim ako poslovna zajednica Kosova ne izvrši pritisak na svoju vladu i međunarodnu zajednicu da povuče ovu odluku. Nije isključeno da mera Prištine može biti kratkotrajna, ali trajno rešenje je normalizacija odnosa na svim nivoima između Beograda i Prištine", zaključuje Ðurđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: