"Došlo vreme, PDV na 10%"; "'Realnost da imamo 'rat' na ulici"

Poslovno udruženje HORES predložilo je da se PDV na usluge hrane i pića u hotelima i restoranima smanji sa 20 na 10 odsto, saopšteno je iz tog udruženja.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.02.2018.

15:05

Foto: Thinkstock

Kako se navodi, odluka da se zatraži smanjenje PDV-a doneta je na sednici skupštine udruženja uzimajući u obzir aktuelni ekonomski trenutak u Srbiji i položaj ugostiteljske privrede koja beleži dinamičan rast BDP-a.

“Podsećamo da je stopa PDV-a na usluge smeštaja u Srbiji 10 odsto, što je na nivou proseka u Evropskoj uniji, ali je stopa PDV-a na hranu i piće znatno viša. Vodeće turističke zemlje su davno prepoznale ova potencijal pa je čak stopa PDV-a u restoranima i keteringu u Francuskoj, Španiji, Italiji, Poljskoj, Holandiji, Kipru od 5 do 10 procenata”, navodi se u saopštenju.

HORES navodi da bi se u slučaju smanjenja stope PDV-a na usluge hrane i pića sa 20 na 10 odsto, odnosno izjednačavanje sa stopom PDV-a na usluge smeštaja, desio niz pozitivnih promena u toj oblasti.

“Nova ulaganja u ugostiteljstvo bi bila još atraktivnija, kako za domaće, tako i za strane investitore, niska profitablinost sektora bi se podigla što bi otvaralo dalji prostor za investicije, rast ulaganja bi vodio u potrebu za novom radnom snagom, pretežno mladih ljudi koje upošljava ugostiteljstvo”, piše u saopštenju.

Takođe, kako navode, niže stope PDV-a bi pomogle u borbi protiv sive ekonomije i uvođenje ove zone u regularno poslovanje, kao strateškom opredeljenju Vlade Srbije.

HORES ocenjuje da bi takav potez bio ispravan i dugoročno isplativ kako za državu, tako i za građane i privredu, pogotovo ako se ima u vidu da ugostiteljstvo neposredno zbog visokog nivoa radne intenzivnosti značajno utiče na zaposlenost u Srbiji.

Predsednik udruženja HORES Tomislav Momirović izjavio je za B92.net da je, pošto su fiskalnom konsolidacijom stabilizovane javne finansije, vreme da se dodatno pokrene privreda i pravi koraci u tom smeru su smanjivanje poreza i borba sa sivom ekonomijom.

Na pitanje koliko bi se novca oslobodilo hotelijerskoj i ugostiteljskoj privredi ako bi PDV bio smanjen, Momirović je kazao da je to teško reći.

“Realnost je da imamo "rat" na ulici između poreskih inspektora i ugostitelja. Čak i u Beogradu dosta ugostitelja ne izdaje račune, što mi svakako osuđujemo, ali očigledno da represivne metode ne daju pravi efekat”, kazao je on.

Predlog je, kako je naveo, da paralelno sa smanjivanjem PDV-a budu uvedene oštrije kazne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: