Potpisano: Galenika prodata Eliusu

Beograd -- Farmaceutska kompanija Galenika prodata je kompaniji Elius iz Luksemburga za 16 miliona evra.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ministar privrede Goran Knežević i predstavnik kompanije Elius Horhe Kosta de Silva potpisali su u Ministarstvu privrede ugovor o prodaji kapitala farmaceutske kompanije Galenika u vlasništvu države (93,73 odsto) kompaniji Elius.

Elius, inače povezano lice EMS S/A Brazil, jedini je učesnik koji je ispunio sve uslove za učešće u procesu privatizacije Galenike.

Kupac će biti u obavezi da, pored iznosa od 16 miliona evra na ime kupoprodajne cene, uplati i iznos od 25 miliona evra na ime izmirenja obaveza prema bankama, kao i iznos od dodatnih 200 evra po godini staža za zaposlene koji su se opredelili za dobrovoljni socijalni program.

Takođe, kupac je u obavezi da u naredne dve godine na ime obavezne investije uloži 5,525 miliona evra u Galeniku, kao i da broj zaposlenih na neodredjeno vreme ne spušta ispod 900.

Ministarstvo privrede Srbije je 1. septembra raspisalo tender za prodaju 93,7 odsto kapitala Galenike, a početna cena na javnom nadmetanju je jedan evro uz obavezu kupca da uplati i 25 miliona evra za pokriće bankarskih dugova te kompanije.

Za dobrovoljni odlazak iz Galenike koja ima 1.400 zaposlenih, prijavilo se 250 radnika.

Vesti

strana 1 od 288 idi na stranu