Kupili kotao, stajao 5 godina van funkcije

Novi kotao u gradskoj Toplani u Valjevu posle pet godina konačno je stavljen u funkciju.

Izvor: Danas
Podeli
Foto:Thinkstock
Foto:Thinkstock

Osim 1,7 miliona evra koliko je koštao kotao, do sada je uloženo više od 11 miliona dinara kako bi počeo da radi.

Da li se iko u gradu oseća odgovornim za kotao koji je stajao skoro pet godina potpuno van funkcije, pitanje je koja postavlja portal Vamedia.

Gradska Toplana trenutno greje 350.000 kvadrata u gradu, a kako se moglo čuti na sednici Skupštine namera je da se cena priključka i grejanja snizi kako bi se broj korisnika povećao , i da onda Toplana greje milion kvadrata, koliki su realni kapaciteti.

Ona je svoj rad počela malim kotlom da bi 2012. godine bio kupljen novi snage 50 megavata, za šta je izdvojeno 1,7 miliona evra. Iako je kupovina kotla najavljena pompezno uz standardnu priču o proširenju mreže, pomenuti kotao sa dva gorionika je u funkciju stavljen tek ove zime.

Glavni izvođač novog kotla je bila firma „Kirka suri “ iz Beograda, koja je u međuvremu otišla u stečaj. Od tada do danas kotao je izašao iz garancije, a da praktično nije ni stavljen u funkciju.

Kako Vamedia saznaje, proizvođač gorionika na novom kotlu bila je firma Henvorti, koja je imala nameru da u Beogradu otvori svoje predstavništvo, ali je od toga odustala, pa i od proizvodnje gorionika. Grad je 2015. opredelio još 9,5 miliona dinara kako bi novi kotao bio stavljen u funkciju i kako Vamedia saznaje, kupljena je cirkulaciona pumpa, ali kotao nije pokrenut.

Za neverovati je činjenica da je Toplana za sve ove godine potpisala čak 17 aneksa sa izvođačem, ali kotao nije radio. Na poslednjoj sednici Skupštine moglo se čuti da je novi kotao praktično radio samo dva sata.

Mali kotao u Toplani radio je sve ove godine, a često je bio u režimu samo dnevnog grejanja. Prethodne zime situacija je ipak bila drugačija. Toplana greje stanove i poslovni prostor 24 sata dnevno. Za ovakav način rada i stabilno grejanje bilo je neophodno pokrenuti novi kotao. Toplana je kako bi novi kotao profunkcionisao uložila još oko 1,5 miliona dinara …

Zašto je i iz kog razloga grad instalirao kotao koji nije imao svu potrebnu opremu i pet godina nije ozbiljnije pristupio rešavanju tog problema, pitanje je na koje će se teško dobiti odgovor. Kako god to shvatali, ostaje činjenica da nije normalno da izdvojite 1,7 miliona evra za nešto što posle toga služi za ukras. Ako je već bio ukras onda je to bilo najskuplje kićenje ikada.

Srbija

strana 1 od 292 idi na stranu