Slavija: Ko će i odakle biti di-džej fontane FOTO

Upravljački sistem je smešten u mašinskoj prostoriji pod zemljom, gde je smeštena hidrauličko-mašinska oprema, oprema za tretman vode, elektro-oprema...

Izvor: B92
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Gradski menadžer Goran Vesić, direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović i direktor „PMC inženjeringa” Nikola Vukanić obišli su radove na izgradnji fontane na Slaviji i uverili se da oni teku po planu.

"Radovi teku po utvrđenoj dinamici, poštuju se rokovi i nema većih poteškoća. Dobili smo obećanje da će ova prelepa fontana biti otvorena kako je i planirano, 6. juna", rekao je Vesić.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Fontana je projektovana tako da je centralni kružni prostor u potpunosti transformisan u fontanu u unutrašnjem delu, a po obodu je planirana staza za održavanje i zelena površina.

Fontanu u osnovi čini kružni bazen prečnika 32 metra. Vodna slika se sastoji od centralnog mlaza maksimalne predviđene visine 16 metara i šest koncentričnih vodnih prstenova. Vodni prstenovi mogu se kombinovati i formirati kompleksne slike, a mogu raditi i nezavisno. Režim rada fontane će biti podeljen na redovan i redukovan režim, a posebno će biti ugrađen sistem za multimedijalni, odnosno muzički režim rada. Ugrađeni softver će omogućavati automatski rad vodnih slika, rasvete, zvuka, merenje brzine vetra i nivoa vode u bazenu i rezervoaru.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Upravljački sistem je smešten u mašinskoj prostoriji pod zemljom, gde je smeštena hidrauličko-mašinska oprema, oprema za tretman vode, elektro-oprema, sistemi za upravljanje vodnim figurama i dekorativnom rasvetom fontane, kao i sva ostala oprema i alati koji su neophodni za ispravan rad fontane i njeno redovno održavanje.

Zimi je predviđeno gašenje fontane i pražnjenje bazena i cevovoda. U bazenu će tada biti postavljena jelka ili druge novogodišnje skulpture. Izvođač je dužan da obezbedi funkcionisanje fontane i održavanje fontane godinu dana nakon završetka radova.

Vesti

strana 1 od 9222 idi na stranu