Srbija

Nedelja, 31.07.2016.

15:16

Šnicla na tanjiru samo ako je na akciji

Potrošači će za svinjsko meso morati da izdvoje znatno više novca, jer cene u prodavnicama i pored poskupljenja od 30 odsto imaju tendenciju daljeg rasta.

Izvor: Večernje novosti

Šnicla na tanjiru samo ako je na akciji
(Foto: Thinkstock.com)

I pre toga, sveže meso se u mesarama i supermarketima slabije prodavalo, što znači da će se nakon ovog drastičnog sezonskog skoka cena šnicle prodavati i bukvalno "na kašičicu".

Svinjsko meso je u prodavnicama proteklih nekoliko dana poskupelo zbog porasta otkupne cene tovljenika koja je, prema oceni proizvođača, sada realna i dostigla je evropski prosek i do 200 dinara za kilogram. Trenutno kupci za svinjski vrat moraju da izdvoje i do 100 dinara više, odnosno od 460 do 480, a svinjski but je dostigao 530 dinara. Ranija cena buta, zavisno od trgovine, kretala se između 400 i 430 dinara.

Kako objašnjavaju u vodećim trgovinskim lancima, da ne bi lagerovali zalihe biće prinuđeni da opet ove namirnice, pre svega sveže svinjsko meso prodaju na akcijskim sniženjima, kao što je bio slučaj i do sada. Meso se prodavalo uglavnom na vikend "akcijama", neminovno cene će morati da se preispitaju, s obzirom na trenutnu kupovnu moć potrošača.

"Postoje pokazatelji da će se taj trend rasta cena mesa nastaviti, potrudićemo se da to poskupljenje amortizujemo koliko je moguće", kažu u supermarketima. - Svaki nagli skok cena dovodi do manje kupaca, a akcijskim popustima ublažiće se taj cenovni udar.

Ipak, niko od stručnjaka i prometnika ne usuđuje se da pouzdano tvrdi do kada će potrajati ekstremno visoke cene mesa u maloprodaji. U nekim industrijama mesa kažu da će se za mesec i po do dva najkasnije stabilizovati tržište, a time i cene.

U Privrednoj komori Srbije saglasni su da cena nije opravdana, ali ne usuđuju se da prognoziraju kada će cena pasti. Generalno, manjak je tovljenika ne samo na našem već i na evropskom tržištu.

"Stočari su odustali početkom godine od tova, jer im cena nije bila isplativa, zato je došlo do slabije ponude na tržištu", kaže za Večernje novosti Nenad Budimović, sekretar Udruženja za agrar PKS. - Prema zakonima ponude i tražnje, čega nema odmah mu skače cena. Proizvodni ciklusi u ovoj grani su poznati, čim uskoro stigne novi turnus tova, srediće se i situacija na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

23 h

Podeli: