Poništen bankrot, nova šansa za niški EI

Niš -- Privredni apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Privrednog suda suda u Nišu o pokretanju stečajnog postupka u korporaciji Ei holding.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je za Betu potvrdio direktor te kompanije Aleksandar Popović.

On je podsetio da je, na predlog Agencije za privatizaciju, Privredni sud u Nišu juna prošle godine pokrenuo predstečajni postupak, a pre tri meseca i stečajni postupak u tom holdingu.

"Sud u Beogradu je predmet vratio na ponovno odlučivanje u Niš, ali sa jasnim uputstvom da se u novom sudskom postupku za namirenje poverilaca izabere rešenje koje je Holding predložio, a to je reorganizacija po unapred pripremljenom planu (UPPR)", istakao je Popović.

Po njegovim rečima, Holding je već pribavio pozitivno mišljenje ovlašćenog konsultanta na izvodljivost UPPR-a i dobio uslovnu saglasnost većinskih poverilaca.

Popović je istakao da dugovi Ei holdinga iznose oko 3,7 milijardi dinara, a najveći poverioci su republički Fond za razvoj, Republička direkcija za robne rezrve, Grad Beograd, Grad Niš, Gradska stambena agencija iz Niša i komercijalne banke.

On je kazao da su ekonomske unalize urađene u okviru UPPR-a pokazale da je reorganizacija Holdinga neuporedivo bolja opcija od bankrota.

"Kroz bankrot bi poverioci mogli da naplate oko sedam odsto potraživanja, a kroz reorganizaciju bi namirenje bilo od 20 do 100 odsto. Osim toga za vreme tranja reorganizacije poverioci bi dobili udeo u vlasništvu Holdinga", naglasio je Popović.

Dodao je da bi reorganizacija omogućila i opstanak četiri preduzeća u sastavu Holdinga - Ei Elmaga i Ei komerca u Nišu, Ei Pionira KT i Ei Pionira UKT u Zemunu.

"Reč je o firmama koje pozitivno posluju i imaju tržište", naglasio je Popović i podsetio da Ei holding ima veliku imovinu, koja većim delom još nije iskorišćena.

U vlasništvu Holdinga je više od 100.000 kvadratnih metara poslovnog prostora i 75 hektara zemljišta, sa kompletnom komunalnom infrastrukturom u kompleksu u Nišu. Pored toga Holding ima imovinu u Zemunu čija se vrednost procenjuje na preko 30 miliona evra.

EI Holding korporacija imala je 80-tih godina 24 zavisna preduzeća i oko 18.000 radnika. U holdingu i u četiri njegova zavisna preduzeća trenutno je upošljeno oko 60 radnika, a ostala preduzeća su prethodnih godina otišla u stečaj.

Srbija

strana 1 od 263 idi na stranu