Šta smeraju Vojin, Fazlić i Klark?

Biznismeni Vojin Lazarević Damir Fazlić preko mreže tajanstvenih ofšor kompanija pokušavaju da Albaniju pretvore u centar za skladištenje škriljaca iz Amerike.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 17.07.2014.

18:19

Default images

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) prenosi da je "kontroverzni duo uložio dodatnih 30 miliona evra u lokaciju u Porto Romanu u blizini Drača, kao i da sada traže investitore za izgradnju ogromnog naftnog terminala i skladišta za gasne škriljce iz SAD."

Fazlić je izjavio za BIRN da je među potencijalnim investitorima i Vesli Klark, bivši komandant NATO, koji je povezan sa nizom kanadskih i američkih energetskih firmi.

Istraga albanskog tužilaštva, koja je pokrenuta 2008. godine protiv Fazlića, zbog sumnje da je bio umešan u pranje miliona evra kroz niz sumnjivih kupoprodaja zemljišta, uz posredovanje ćerke tadašnjeg albanskog premijera Saljija Beriše, prekinuta je pošto albanski istražitelji nisu uspeli da razmrse mrežu ofšor kompanija koje ga snabdevaju novcem.

Slučaj je odbačen 2009. godine, pre nego što je tužilaštvo otkrilo poreklo novca i pre nego što su mogli da odluče da li je potrebna dodatna istraga, pošto su ignorisani njihovi zahtevi za informacijama sa Kipra i iz BiH. Fazlić, blizak saradnik bivšeg premijera Beriše, tvrdi da nije kriv za sve što mu se stavlja na teret.

Uspeli su, međutim, da uđu u trag 2,5 miliona evra koji su prebačeni na Fazlićev račun radi kupovine zemljišta u Albaniji za ofšor imperiju srpkog energetskog tajkuna Vojina Lazarevića.

BIRN napominje da se "u mutnom svetu ofšor rajeva, pravi vlasnici retko pojavljuju u zvaničnim dokumentima zahvaljujući armiji 'fiktivnih firmi' [shell companies], advokata i zastupnika i da isto to važi i za Fazlića i Lazarevića, koji koriste veliki broj pravnih metoda da sakriju svoje bogatstvo i vlasništvo nad kompanijom."

Uprkos brojnim glasinama, nijedan od njih nije priznao da su međusobno sarađivali. Fazlić je čak otišao tako daleko da je u intervjuu iz 2008. negirao bilo kakvu umešanost u Lazarevićevu holding kompaniju Rudnap.

Uz pomoć zvaničnih dokumenta kompanije od Moskve do Kipra i podataka iz 1.000 strana sudskih materijala, istraživanje BIRN-a pokazalo je da se novac kretao iz ofšor rajeva, uključujući Sent Vinsent i Grenadine, preko Švajcarske do Albanije, a radi kupovine zemlje za velike energetske projekte.

Nekretnine, u vlasništvu dve fiktivne firme registrovane u Tirani, ponovo su prebačene u ofšor zonu na Kipru u nizu transakcija, koje su sakrile pravo vlasništvo.

Fazlić i Lazarević, kako se navodi, sada traže novog poslovnog partnera, koji bi investirao 30 miliona evra u skladište za gorivo u Porto Romanu, pošto se prvobitni investitor povukao, a Mekenzi je jedna od najvećih konsultantskih firmi angažovana da pomogne u potrazi za investitorom.

Ta istraživačka mreža navodi da je Fazlić razgovarao i sa dobro poznatim američkim generalom Veslijem Klarkom o investiranju u centar za skladištenje gasnih škriljaca u Albaniji i rekao je i da namerava da iskoristi bliske veze u Vašingtonu za svoj drugi projekat.

"Druga stvar koju želim da uradim jeste da u Albaniji napravim centar za tečni prirodni gas iz Amerike", rekao je Fazlić za BIRN i dodao da se pregovara sa nekoliko potencijalnih partnera iz SAD, zato što sada u SAD i svuda u svetu sve zavisi od politike."

"Politički, oni bi voleli da budu prisutni na tom tržištu, očigledno kako Rusija ne bi imala veliki uticaj," kazao je on i dodao da je pričao sa Klarkom, koji je u Tirani i u Prištini veoma uticajna figura, zbog njegove nekadašnje funckije glavnog komandanta NATO, "odnosno uloge u odbrani Albanaca tokom sukoba na Kosovu, ali i zato što je on u upravnom odboru jedne od kompanija koja bi to mogla da uradi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: