Ministar: Možda već konzumiramo GMO

Beograd -- Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da nema naučnog dokaza o štetnosti GMO i da će, ako bude dozvoljen promet tih proizvoda, oni biti vidno deklarisani.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Ako dođe do liberalizacije prometa GMO, ti proizvodi će biti vidno deklarisani, potrošači će biti na to upozoreni i proizvodi će proći rigorozne mere kontrole da nisu opasni po zdravlje ljudi, životinja i životnu okolinu", rekao je ministar za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je istakao da strah od konzumiranja genetski modifikovane hrane nije opravdan i da je u interesu građana da se zakonodavstvo u toj oblasti uredi, kako bi se uveo red na tržištu.

"To tvrdim kao odgovoran čovek i naučnik. Mi samo hoćemo da se uvede red na tržištu, ako dođe do liberalizacije prometa i da se građani sami opredele i donesu odluku, jer u ovom momentu možda konzumiraju GMO, a da toga nisu svesni", rekao je Glamočić.

On je podsetio da srpsko zakonodavstvo o GMO nije u skladu sa propisima EU i s pravilima Svetske trgovinske organizacije.

Na pitanje šta je sa poljima genetski modifikovane soje u Vojvodini, Glamočić je odgovorio da su nadležni uništili ono što su našli i da "zato postoji želja da se to mnogo bolje reguliše", u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije u toj oblasti.

"Ako je EU procenila da je tako nešto dobro za njihove građane, ja sam uveren da je to dobro i za građane Srbije", rekao je on, ističući da Srbija, kao zemlja koja je rešila da ide u evropske integracije, mora da poštuje zakonodavstvo EU, koje je vrlo uređeno.

Glamočić je ocenio da je "organska hrana potencijal Srbije" i da ministarstvo namerava da stavi akcenat na njenu proizvodnju, pri čemu će biti važno da se napravi jasna razlika u odnosu na GMO i u odnosu na cenu, "jer mora da bude veća".

Ako Srbija želi da pristupi Svetskoj trgovinskoj organizaciji, mora da promeni Zakon o genetski modifikovanim organizmima i dozvoli promet, mada ne i proizvodnju GMO.

strana 1 od 364 idi na stranu