Ovo je preporuka NBS za švajcarce

Narodna banka Srbije objavila je preporuku poslovnim bankama za rešenje problema pri otplati stambenih kredita u švajcarskim francima. Banke još ćute.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 31.05.2013.

12:36

Default images

Narodna banka Srbije (NBS) preporučila je bankama da svojim klijentima koji imaju kredite u švajcarskim francima, prvenstveno onima do iznosa u protivvrednosti od 80.000 evra na dan odobravanja, omoguće da te kredite u određenom vremenskom periodu otplaćuju u ratama manjim u odnosu na prvobitno ugovorene.

Guverner NBS Jovanka Tabaković istakla je da bi banke korisnicima stambenih kredita u švajcarcima trebalo da omoguće otplatu tako da ratu obračunavaju po kursu na dan odobravanja kredita korigovano za rast švajcarskog franka u odnosu na evro, najviše osam odsto.

Ona je u izjavi novinarima istakla da je preporuka koncipirana tako da najveće umanjenje imaju korisnici koji su najviše pogođeni kretanjem kursa.

Građani koji su uzimali kredite tokom 2007. i prvih devet meseci 2008. godine, kada je švajcarski franak bio najslabiji u odnosu na evro, a takvih je najviše, i u naredne tri godine otplaćivali bi rate koje su za 12 do 19 odsto niže od njihovih tekućih rata.

Na primeru rate od 500 švajcaraca, to znači umanjenje od 60 do 95 franaka. Banke bi najkasnije do 1. avgusta ponudile korisnicima tih kredita zaključenje aneksa ugovora o stambenom kreditu u skladu sa preporukom.

Sporne marže banaka uračunati u prevremenu otplatu kredita

Narodna banka Srbije preporučila je bankama da višak novca koji su naplatili jednostranim promenama marži na kredite, pre stupanja na snagu Zakona zaštiti korisnika finansijskih usluga, uračunaju u prevremenu otplatu.

"Uverena sam da će poslovne banke prihvatiti da primene ovu preporuku, jer to pre svega njima znači umanjenje troškova. Po nekoj našoj proceni dvostruko veći bi bili troškovi da se izlože rizicima sudskih sporova. Kad su dve presude bile pozitivne za očekvati je da i sve ostale budu takve", rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković novinarima.

Centralna banka je preporuku, kako je rekla, donela imajući u vidu jednoznačne stavove izražene u presudama sudova povodom tužbi korisnika kredita, koji se kreću u pravcu utvrdivanja ništavnosti marži usled povede Zakona o obligacionim odnosima.

Tabakovićeva je istakla bi banke primenom preporuke NBS, u skladu sa načelom savesnosti i poštenja, na adekvatan način umanjile pravne rizike u svom poslovanju, kao i mogućnost nastanka neželjenih gubitaka koji mogu proisteći iz sadasnjih i budućih sporova.

Prema njenim rečima, klijenti nezadovoljni ponašanjem banaka su zaštitu prava tražili u sudskom postupku, gde su dobijali presude u svoju korist.

Tabakovićeva je kao primer navela promenu kamatne stope u skladu sa aktima poslovne politike, opštim uslovima poslovanja ili promenjenim
tržisnim uslovima.

Stav banka o preporuci sledeće nedelje

Većina banaka u Srbiji nije želela da se izjasni o preporuci Narodne banke Srbije (NBS) o smanjenju rata na stambene kredite u švajcarskim francima u periodu od tri godine.

Kako je agenciji Beta rečeno u bankama, stavove o preporuci i njenoj primeni izneće tokom sledeće sedmice, nakon što je prouče.

Prema informacijama poslovnih banaka, krediti u švajcarskim francima u Srbiji iznose između 800 i 900 miliona evra.

Udruženje banaka Srbije nedavno je objavilo da je u švajcarskim francima uzeto 22.000 kredita, u vrednosti tri odsto ukupne bankarske aktive. Do sada kasni otplata 0,1 odsto pozajmica u toj valuti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: