Ljajić: Pejpal stiže u Srbiju 2013.

Beograd -- Država Srbija uklonila je sve prepreke da „Pej pal” internet, bezbednosni sistem za onlajn plaćanja, dođe u Srbiju.

Izvor: 24 sata
Podeli

S obzirom na to da su ispunjeni svi uslovi koje je zatražila ta kompanija, očekuje se da će od naredne godine građani Srbije jednostavno i lako da kupuju preko interneta.

"Mi smo ispunili sve što se tražilo od nas. Bilo je problema vezanih za Narodnu banku i Ministarstvo finansija, a tražena je i promena Zakona o deviznom poslovanju. Sada je odluka na samoj kompaniji. Očekujem da 2012. godina bude poslednja bez Pej pala", kaže za „24 sata” Rasim Ljajić, ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu i telekomunikacije. Kako sada stvari stoje, Srbija će „Pej pal” internet dobiti u paketu sa još nekoliko zemalja. Crna Gora, Makedonija i Moldavija takođe su ispunile sve ono što je ta kompanija zatražila od njih. Kako tvrde u resornom ministarstvu, još se čeka Gruzija, koja radi na uklanjanju spornih propisa, nakon čega više neće biti prepreka.
U Srbiji internet kupovina još nije uzela maha kao u svetu, a prema poslednjim istraživanjima samo osam odsto naših korisnika interneta praktikuje taj vid kupovine. Razlog zašto Srbi ne vole ovaj vid kupovine prvenstveno treba tražiti u nepoverenju u sistem i dodatnim troškovima i porezima.
Pej pal” zarađuje tako što prodavcima naplaćuje svoju uslugu od 2,2 do 3,4 odsto, u zavisnosti od zemlje, a kompanija je razvila imejl sistem za novčane transakcije.

Da bi postali korisnici, zainteresovani moraju da ostave broj svoje kreditne kartice ili broj tekućeg računa, koji se verifikuju jednom transakcijom. Nakon toga se novčane transakcije obavljaju tako što kupac šalje mejl uplatu prodavcu, a uplata se skida sa računa kupca i uplaćuje na račun koji je prodavac otvorio kod „Pej pala". Taj sistem skraćuje vreme potrebno za obavljanje jedne transakcije na internetu, a prednost je to što korisnici ne moraju jedni drugima da ostavljaju brojeve svojih računa i kartica.
"Pej pal" je u Evropi dostupan od 2004. godine, a njegovo poslovanje u Srbiji najavljuje se još od 2010. godine.

strana 1 od 243 idi na stranu