Sistemski kolaps srpske industrije

Beograd -- Prema zvaničnim podacima u Srbiji je početkom godine zabeležen pad industrijske proizvodnje u odnosu na isti period prošle godine od 2,7 odsto.

Izvor: Danas
Podeli

Kad je reč o proseku u odnosu na prošlu godinu, pad se meri cifrom od 16 odsto.

Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Petar Petrović kaže da su preseci stanja u srpskoj industriji u kratkim periodima potpuno irelevantni u odnosu na činjenicu da ta privredna grana „stoji u mestu“ u proteklih deset godina.

"Da li je naša industrijska proizvodnja u nekom kvartalu pala za dva ili tri odsto je potpuno beznačajno ako se pozovemo na frapantan podatak da ona u ovom trenutku iznosi svega 45 do 50 odsto od industrijske proizvodnje u 1989. godini", kaže on.

On dodaje da nema potrebe trošiti reči na to koliko je industrija u lošem stanju i naglašava da je "dovoljno bilo da jedan veliki proizvođač i izvoznik kakav je bio Ju es stil ode iz zemlje zbog efekata ekonomske krize i odmah je gotovo sve stalo".

"Glavni krivac za ovakvo stanje u srpskoj industriji je politička elita koja se uzdala u autoregulaciju na tržištu. Ne postoji ta tržišna privreda u svetu u kojoj izostaje regulativna uloga države kada nastupi kriza. Jedina država u kojoj toga nije bilo je Srbija i sada smo u stanju u kakvom smo", kaže Petrović.

Petrović dodaje da se industrija u našoj zemlji nalazi u sistemskom kolapsu zbog toga što je u proteklih desetak godina potpuno zanemarena i niko od odgovornih nije time hteo da se bavi.

"Potpuno je jasno da Srbija ne može da izađe iz ekonomske krize i da narod neće živeti bolje dok ne oporavi svoje velike privredne sisteme. Tek kada se to desi, tek kada ti industrijski giganti stanu na noge i počnu da proizvode, doći će do boljitka za srpsku ekonomiju", zaključuje Petrović.

strana 1 od 288 idi na stranu