Azerbejdžan nam daje 308 mil. evra

Baku -- Skupština Azerbejdžana ratifikovala je sporazum o zajmu koji su Azerbejdžan i Srbija potpisali 1. februara za izgradnju autoputa u Srbiji.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Vlada Azerbjedžana je Srbiji odobrila kredit od 308 miliona evra za izgradnju deonice autoputa Ljig-Preljina, po kamati od četiri odsto, na 15 godina, sa grejs periodom od tri godine.

Zvaničnik iz Ministarstva za ekonomski razvoj Sahil Babajev je rekao da je četiri odsto kamate na zajam povoljno za Azerbejdžan pošto je on i kreditor projekta i izvođač radova, zajedno sa Srbijom. Kamate su obično niske kada je ista zemlja i kreditor i izvođač.

Premijer Azerbejdzana Artur Rasizade je prošlog meseca izjavio u Parlamentu kako su u zemlji sa nešto preko devet miliona stanovnika, primanja porasla 2,6 puta, otvoreno je preko milion novih radnih mesta, dok je stopa siromaštva umanjena 5,3 puta.

Babajev je naveo da je kompanija AzVirt izabrana kao izvođač iz Azerbejdžana, dok Srbiju predstavlja javno preduzeće za izgradnju puteva Koridori Srbije.

Vlada Srbije je ranije saopštila da je vlada Azerbedžana obezbedila kredit za izgradnju deonice od Ljiga do Preljine po fiksnoj kamatnoj stopi od četiri odsto, i navela da je rok otplate 15 godina, sa grejs periodom od tri godine, kao i da će puta graditi firme iz dve zemlje.

Sporazum o kreditu okvirno je dogovoren na zasedanju Mešovitog komietata za ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana u Beogradu, novembra 2011. godine.

Predsedavajući Komiteta za ekonomsku politiku pri parlamentu u Bakuu Zijad Samedžade je naveo da je činjenica da je Azerbejdžan kreditor, a ranije je bio samo zajmoprimalac, pozitivan faktor po imidž te države.

U Bakuu ukazuju da devizne rezerve od preko 40 milijardi dolara koje potiču pre svega od izvoza nafte, omogućavaju najvećoj privredi na Kavkazu da investira u inostranstvu. Državnom naftnom fondu Azerbedžana, u koji se slivaju prihodu od izvoza energenata, takođe odgova jeftiniji evro.

Obim azerbejdžanske ekonomije uvećan je tri puta u odnosu na 2003, i u 2011. je nominalni ukupan domaći proizvod (BDP) procenjen na 72,189 milijarde dolara ili po stanovniku na 7,914.

Od 2003. su budžetski prihodi Azerbejdžana porasli za 12,9 puta, ukupne investicije pet puta, a samo ulaganja u oblastima van sektora nafte 14,1 puta.

strana 1 od 302 idi na stranu