Šoškić: Smanjiti kamate na štednju

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić upozorio je na opasnost od podizanja bankarskih kamata na depozite u vreme predstojeće "Nedelje štednje".

Izvor: Tanjug
Podeli

On je ocenio da to može realno dovesti do poskupljenja kredita i najavio sastanak sa predstavnicima banaka na kojem bi trebalo da se postigne "džentlmenski sporazum" o zaustavljanju kamata na depozite na postojećem nivou.

NBS nipošto neće posezati za administrativnim merama kako bi sprečila poslovne banke da se takmiče koja će davati veće kamate za vreme "Nedelje štednje", u prvoj nedelji novembra, rekao je Šoškić.

On je ipak napomenuo da će sastanak sa bankama biti organizovan pre "Nedelje štednje".

Govoreći o makroekonomskim kretanjima, Šoškić je izrazio očekivanje da će inflacija nastaviti da pada i da će se u prvoj polovini naredne godine naći u granicama cilja od 4,5 plus - minus 1,5 odsto, a kretanje referentne kamate koja je prošle nedelje smanjena za 0,5 odsto na 10,75 procenata, zavisiće od ostvarivanja projektovane inflacije, dešavanja na medjunarodnom tržištu i od ostvarivanja fiskalne politike.

Prema njegovoj oceni, pad inflacije nastavljen je zahvaljujući najviše stabilnim cenama hrane, a u septembru se očekuje da će inflacija biti jednocifrena u odnosu na isti mesec prošle godine.

Guverner NBS očekuje da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) do kraja godine iznositi 2,5 odsto, zahvaljujući najviše doprinosu privatnih investicija, boljim rezultatima u sektoru poljoprivrede i saobraćaja.

Govoreći o monetarnoj politici NBS, Šoškić je rekao da je kurs dinara stabilizovan od kraja jula, čemu je doprineo i priliv kapitala od stranih investicija, kao i sklapanje novog stend - baj aranžmana iz predostrožnosti s Medjunarodnim monetarnim fondom.

Devizne rezerve su trenutno oko 10,4 milijardi evra, od čega su neto-devizne rezerve NBS oko 6,6 milijardi evra, a štednja u bankama je dostigla oko 7,5 milijardi evra, naveo je Šoškić.

Srbija

Za 1 evro sutra 100,9 dinara

Beograd -- Dinar će sutra oslabiti prema evru za 42 pare ili 0,4 odsto i zvanični srednji kurs će biti 100,9119 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Srbija ponedeljak 31.10. 17:32 Komentara: 3
strana 1 od 400 idi na stranu