Krivično zbog "loženja" studenata?

Protiv rektora i vlasnika Univerziteta Megatrend Miće Jovanovića biće podneta krivična prijava zbog bilborda „Šta ćeš ovde?! Završi Megatrend i pali!”.

Srbija

Izvor: Blic, Danas

Subota, 26.03.2011.

00:05

Default images

Verovatno će biti pokrenut i postupak protiv tog univerziteta zbog postavljanja bilborda sa spornom porukom budućim studentima.

Ovakav scenario je najavio sam Jovanović, koji zbog narušavanja ugleda univerziteta najavljuje kontratužbu i zahtev za odštetu od pet do sedam miliona dinara.

Ipak, sporni bilbordi su zamenjeni novim, sa identičnim vizuelnim rešenjem, ali sa sloganom koji sad glasi „Završi Megatrend i vrati se u Srbiju”. "Tržišna inspekcija je došla kod mene i najavila mi krivičnu prijavu. To je scenario po kojem bih ja eventualno morao da platim 100.000 dinara, a univerzitet još 500.000 dinara ili milion. Moj tim sprema kontratužbu u kojoj ćemo tražiti odštetu od pet do sedam miliona dinara. Pa, nije narušeno nijedno od četiri načela oglašavanja koja su navedena u njihovom rešenju", kaže Jovanović.

Jovanović tvrdi da je cilj kampanje postignut i da je urađen "fantastičan markentiški potez". "Skrenuli smo pažnju na naš univerzitet, a uzdrmali smo one koji bi trebalo da se bave odlivom mozgova", objašnjava on.

On kaže da je odbio da postupi po nalogu Republičke tržišne inspekcije, jer "njihovo obrazloženje i pozivanje na pojedine članove Zakona o oglašavanju da oglas ne sme podsticati diskriminaciju niti omalovažavati identitet drugog lica, njegove aktivnosti, proizvoda i usluga, nema baš nikakve veze s nama".

"Mi još nismo hteli da sklanjamo bilborde, ali je tržišna inspekcija pritisnula vlasnike bilborda frmu 'Alma kvatro', pa smo malo ranije krenuli sa drugim korakom naše reklamne kampanje. Fotografija je ista, predeo Londona, koji sam ja fotografisao, s tim da je sada poruka eksplicitna i kaže 'Vratite se u Srbiju'", objašnjava Jovanović.

"Prve bilborde smo uklonili isključivo da bismo postavili nove, a ne zbog pritiska javnosti i nepatriotskih poruka. U trećem delu kampanje, koja počinje 15. Aprila, mogu vam samo otkriti da će se sa bilborda smešiti Nataša Bekvalac", kaže on.

Milivojević: Ništa bolje i nije za očekivati

Cvijetin Milivojević, direktor agencije za odnose sa javnošću Pragma i nekadašnji predavač na Fakultetu političkih nauka na katedri odnosi sa javnošću, smatra da je ovaj marketinški potez Univerziteta Megatrend neozbiljan.
(foto: personalmag.rs)
"Moj stav o privatnim fakultetima je krajnje radikalan i prema njima imam skeptičan odnos u vezi s njihovim dometima. Ovo je krajnje neozbiljan pokušaj marketinga, a novi bilbordi predstavljaju samo pokušaj vađenja iz ove kampanje. U marketingu je sve dozvoljeno, pa čak i provokacija, ali ovo je krajnje neumesno", tvrdi Milivojević i dodaje da je Megatrend mogao bolje da usmeri novac odvojen za marketing.

On dodaje da "ako samo pogledate spisak zaposlenih na Megatrendu, sve će vam biti jasno. Ja kao stari novinar pamtim nekadašnji rad sadašnjeg ministra Žarka Obradovića, Danila Ž. Markovića, bivšeg ministra prosvete iz redova SPS-a, ali i Milivoja Pavlovića, prvog ministra za informisanje, takođe iz SPS-a. Ako je moja prva asocijacija na Megatrend ta profesorska trojka, od te ustanove se i može očekivati ovakva marketinška kampanja".

"Što se tiče ponašanja našeg nesrećnog ministra Obradovića, ljudski bi bilo da ga razumemo jer niko ne ujeda ruku koja ga hrani. Da li je trebalo da bude ministar je pitanje za DS, koji je danas jedini parametar da li neko u sebi ima evropske vrednosti. Posle Dositeja, našeg prvog ministra prosvete, mislim da Obradović ne treba da vodi prosvetu Srbije", zaključuje Milivojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

231 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: