Privatizacija u 2007. godini

Tenderi za DDOR i RTB Bor, kao i štrajkovi radnika firmi u procesu privatizacije obeležili su privatizaciju u 2007. godini.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.12.2007.

14:15

Default images

Prodaja osiguravajuće kuće DDOR Novi Sad za 220 miliona evra u novembru 2007. godine italijanskoj Fondijariji najznačajniji je događaj kada je reč o privatizaciji preduzeća sa većinskim društvenim kapitalom, posmatrano po finansijskim efektima.

Ne manje značajno je i to što su najavljene izmene i dopune Zakona o privatizaciji, kojima se rok za završetak privatizacije pomera do 31. decembra 2008, ali i uvodi odredba o zabrani učešća u kupovini osobama koje su osuđivane za krivična dela.

Ovu godinu trebalo je da obeleži prodaja RTB Bor rumunskom Kupromu za 400 miliona dolara, ali je ugovor raskinut zbog izostanka bankarske garancije. Krajem avgusta raspisan je novi tender na kom je austrijski Ajtek dao najbolju ponudu od 466 miliona dolara. Zaključenje ove transakcije očekuje se do februara 2008. godine.

Proteklu godinu obeležili su i štrajkovi radnika Beograd-filma, Beogradske industrije piva i Fabrike hartije Beograd. Zahtevi tih radnika su posle višemesečnih protesta i uvaženi.
Kompanija Robne kuće Beograd prodata je na aukciji 29. oktobra za 360 miliona evra beogradskoj kompanije Verano motors. To je najveća cena postignuta u prodaji imovine preduzeća u stečaju.

Pažnja javnosti bila je fokusirana i na preuzimanje preduzeća Putnik od kiparske firme Aciona koja je poslovala u sastavu ruske kompanije Metropol. Aciona je uspela da kupi državni paket u tom preduzeću za 40 miliona evra.

Među značajnim tenderskim privatizacijama u 2007. godini bile su prodaje Prvog maja i PIK Bečeja firmi Irva investicije, Rafinerije Beograd grčkoj firmi Neokimiki, Valjevo puta mađarskom Betonutu i Želvoza dvema rumunskim kompanijama.

Poništena je prodaja Magnohroma iz Kraljeva britanskoj firmi Global stil zbog neispunjavanja investicionih obaveza,a godina će biti upamćena i po tome što je po prvi put poništena jedna "sumnjiva" privatizacija - aukcijska prodaja Eko hrane iz Boljevca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: