Privatizacija da, ali ne i rasprodaja

Mirko Petrović, generalni direktor Dunav osiguranja, kaže da će u Srbiji doći do značajnog rasta u penzionom biznisu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.06.2006.

13:32

Default images

Kupovinom Dunav TBI, prvog i najvećeg penzionog fonda u Srbiji, Dunav je iskoristio pravi trenutak i obezbedio pravi potencijal za rast kompanije, kao i zadržavanje liderske pozicije na tržištu, rekao je za Danas Mirko Petrović.

Pored "Dunav TBI“, kupili ste i brokersko-dilersku kompaniju „TBI Stokbroker“. Zašto?

„Akvizicija „TBI Stokbrokera“ obezbeđuje „Dunavu“ aktivnu investicionu politiku i rast u segmentu investicija i brokerskih poslova, što predstavlja osnovu za uspešno funkcionisanje osiguravajućih kompanija.

Želim da istaknem da je ugovor o kupovini „Dunav TBI“ sklopljen pod izuzetno povoljnim uslovima i od posebne je važnosti za „Dunav osiguranje“, zato što nam obezbeđuje dominantnu poziciju i značajan rast u segmentu penzionog osiguranja.“

Kada se može očekivati privatizacija „Dunav osiguranja“ i u kom pravcu će ona ići? Hoće li „Dunav“ ostati u većinskom vlasništvu države?

„Država je procenila da je „Dunav“ jaka i zdrava kompanija sa ozbiljnim potencijalom i da privatizaciju treba odložiti na neko vreme, jer postoje realna predviđanja o povećanju vrednosti kompanije. Strateški interes države je da „Dunav“ u narednom periodu, sa razvojem domaćeg tržišta osiguranja, značajno uveća svoju vrednost.“

Da li su se hoteli „Metropol“ i „Jugoslavija“ mogli bolje prodati?

„Prodajom hotela „Jugoslavija“ i „Metropol“ stabilizovano je tržište nekretnina u Srbiji. Ovaj je posao obavljen izuzetno uspešno. Da podsetim samo da je ukupna početna cena za oba hotela iznosila 42 miliona evra, a da su na aukciji prodati za ukupno 58,7 miliona, dakle 16,7 miliona evra više. To je uzrokovalo povećanje cena nekretnina na domaćem tržištu, posebno u oblasti hotelske industrije. Doveli smo značajne investitore iz te oblasti u Srbiju. „Sofia Hotel Balkan“ AD, novi vlasnik hotela „Metropol“, svakako je jedan od najznačajnijih.“

Ipak, deo bivših radnika svakodnevno protestuje jer su ostali bez naknada za svoje akcije? Šta po tom pitanju preduzimate?

„Radnici oba hotela dobili su otpremnine u skladu sa kolektivnim ugovorom HTP „Dunav turist“, a koje su na nivou otpremnina utvrđenih pojedinačnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u kompaniji „Dunav“. Otpremnine su višestruko veće u odnosu na otpremnine radnika u hotelijerstvu.

Takođe, novi vlasnik hotela „Metropol“ pružiće mogućnost daljeg angažovanja radnika u skladu sa potrebama hotela. „Dunav“ je, dakle, postupio u skladu sa zakonom i, kao i uvek, maksimalno će brinuti o interesima radnika.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: