Samovolja kroji cene grejanja: Skuplje 30 odsto

Beograd -- U novembru su Nišlijama stigli uvećani računi za grejanje. Isti mesec prošao je Novosađanima - sa smanjenjem troška za tople radijatore.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zakonom o energetskoj efikanosti predviđeno je da sve toplane do kraja sezone 2015/2016. moraju da pređu na naplatu grejanja po utrošku. Ipak, i na početku ove grejne sezone svega nekoliko procenata toplana omogućava svojim korisnicima ovu uslugu, dok se ostale većinom pravdaju nedostatkom finansija potrebnih za ovo prebacivanje ili nezainteresovanošću kupaca.

Iako gotovo sve toplane u zemlji za svoju osnovnu sirovinu koriste prirodni gas, cene se prekrajaju potpuno samostalno, od grada do grada, pišu Večernje novosti.

Pravdajući se da se po zakonu mora primenjivati uredba Vlade Srbije i metodologija obračuna za potrošnju toplotne energije, članovi Gradskog veća u Nišu su krajem prošlog meseca ipak pristali da povećaju cenu grejanja i to za 30 odsto. Tako će Nišlije varijabilni deo za grejanje plaćati umesto 3,91 dinara po kilovat-satu - 5,21 dinar.

Novosadska toplana je spustila cenu grejanja za 3,79 odsto. Ovo je drugo pojeftinjenje u ovoj godini, nakon što su proletos cene već smanjene za oko šest odsto. Prema predloženom cenovniku, grejanje će biti 97,7 dinara sa PDV-om po kvadratu umesto sadašnjih 101,58 dinara po kvadratu. U predlogu odluke o pojeftinjenju grejanja i tople vode se navodi da se smanjenje cena traži jer je smanjena cena prirodnog gasa, koji je glavni energent koji Novosadska toplana koristi.

“U Nišu je jako niska cena grejanja, a odlučeno je da se postepeno povećava kako ne bi bio veliki udar za potrošače”, kaže Milovan Lečić iz Udruženja toplana Srbije.

“Toplane same određuju svoje cene i predlažu ih lokalnim samoupravama”, dodaje on.

Iz obe toplane rukovode se usvojenom Metodologijom o minimalnim i maksimalnim cenama grejanja, koje je propisalo Ministarstvo energetike. Tako je odnos između cena - neverovatno različit.

U Beogradu je ubedljivo najveća cena grejanja, skoro 120 dinara po kvadratu, a u Batočini je skoro 30 dinara manja - 81 dinar, dok Stara Pazova naplaćuje 79 dinara po kvadratu. I oni koji troškove dele na fiksni i varijabilni deo imaju velike međusobne oscilacije. Među najpovoljnijima su Mali Zvornik, gde je fiksni deo 16 dinara za kvadrat, kao i Negotin i Vrbas koji fiksni deo naplaćuju 24 dinara po metru kvadratnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 299 idi na stranu