Rekordan šoping: Evo na šta će Hrvati potrošiti 1,3 milijarde evra

Reč je o najvećem ulaganju u Hrvatsku vojsku nakon rata u tako kratkom razdoblju.

Region

Izvor: B92

Petak, 16.12.2022.

11:37

Rekordan šoping: Evo na šta će Hrvati potrošiti 1,3 milijarde evra
Foto: EPA-EFE/WALLACE WOON

Naime, Hrvatska je u protekle dve godine za nabavu naoružanja, vojne opreme i izgradnju vojne infrastrukture sklopila ugovore vredne 1,3 milijarde evra, pokazuju podaci koje je Jutarnji list dobio iz Ministarstva odbrane i javno dostupnih izvora.

Veliki zaokret

To je nakon rata najveće ulaganje u Hrvatsku vojsku u tako kratkom razdoblju. U tom periodu kupljeni su borbeni avioni, vozila Bradley, PVO sistem kratkog dometa, terenska vojna bolnica Role 2B, veća količina protinoklopnih raketa Spike, brodovi za HRM, a realizujea se i veći broj infrastrukturnih projekata.

Realizacijom svih ovih projekata opremanja toliko osporavani Mario Banožić ulazi u kategoriju najuspešnijih ministara odbrane, piše Jutarnji. Reč je o velikom zaokretu koji je jedna Vlada napravila u odnosu prema opremanju hrvatske vojske.

Američka donacija

Na Ministarstvo odbrane i vojsku do pre nekoliko godina gledalo se pre svega kao na nepotrebni trošak, a njihovi budžeti su prilikom rebalansa budžeta korišćeni da bi se sredstva iz njih uzimala i delila drugim ministarstvima. U takvom se okruženju Glavni štab u pravilu bavio pitanjima koliko nešto košta, a ne šta im je potrebno.

Pre koju godinu u Vladi se situacija potpuno promijenila, a premijer je vojnicima poručio da je na njima da kažu šta im je potrebno i da se ne zamaraju troškovima. S takvim stavom napokon je počelo i strateško opremanje Hrvatske vojske.

Naravno, najveći deo navedenih sredstava izdvojen je za nabavku 12 borbenih aviona Rafale sa simulatorom i naoružanjem.

Za to je izdvojeno 990 miliona evra. Tom iznosu treba dodati troškove obuke pilota, PDV-a, troškove interoperabilnosti s Natoom, troškove gradnje hangara itd. U sklopu paketa naoružanja kupljene su rakete vazduh-vazduh MICA RF i MICA IR dometa 30 do 50 kilometara, i to najnovije verzije.

U medijima je objavljena informacija da je u paketu naoružanja hrvatskog Rafala i krstareća raketa dometa oko 500 kilometara, koja nikad nije demantovana. Početkom ove godine ugovoren je drugi najveći projekat - nabavka oklopnih borbenih vozila Bradley M2A2 DOS. Ugovoreno je ukupno 89 vozila, od čega će 62 biti modernizovana i opremljena za Kopnenu vojsku.

Pet vozila namenjeno je obuci, a 17 je predviđeno za rezervne delove. Modernizacija vozila odvijaće se u Slavonskom Brodu.

Ukupna vrednost projekta je oko 184 miliona evra, od čega Hrvatska plaća oko 136 miliona evra, a preostali iznos donira SAD. Amerikanci pritom doniraju 10-ak miliona evra za modernizaciju vozila. Ona su naoružana topom kalibra 25 mm i mitraljezom kalibra 7,62 mm. U paketu je i veći broj protivoklopnih raketa TOW.

Ugovor s Francuskom

Ove jeseni neprimećeno je prošla vest da je Vlada odobrila kupovinu vojne terenske bolnice Role 2B kao podrške mobilnoj pešačkoj brigadi Kopnene vojske, ali i kao pomoć civilnim institucijama u kriznim situacijama.

Reč je o izuzetno važnom projektu o kojem se u vojsci govori već skoro deset godina i sada je napokon realizovan u saradnji sa SAD, piše list. Ukupna vrednost ugovora je veća od 5,5 miliona evra, od čega ministarstvo plaća oko 4 miliona.

O nepostojanju protivvazdušne odbrane govori se barem 15 godina, a ništa se nije činilo. Sada je s Francuskom kao strateškim partnerom ugovorena kupovina PVO sistema kratkog dometa Mistral 3 u vrednosti od 71 milion evra, s tim da Francuska Hrvatskoj donira jedan broj lansera za obranu baze Pleso, gde će biti smešteni avioni Rafale.

U proteklih malo više od dve i po godine kupljeni su i protivoklopne rakete Spike za vozila Patria u vrednosti 1,6 miliona evra, razne vrste municije za oko 2,7 miliona evra, snajperske puške u vrednosti oko 200.000 evra te VHS puške i HS pištolji za oko 900.000 evra. Napravljena je i revizija tenkova u vrednosti od 900.000 evra.

Prema najavama MORH-a, do kraja godine ugovoriće se nabavka radio uređaja Takrad domaće firme RIZ u iznosu od pola miliona evra. Realiziraće se i nabavka šest brzih plovila za patroliranje u vrednosti malo većoj od milion eura. Od tih šest, Sjedinjene Države bi trebalo da doniraju tri.

Za gradnju infrastrukture u navedenom periodu utrošeno je oko 19 miliona evra. U to su, među ostalim, uključeni i gradnja dva hangara za smeštaj helikoptera Black Hawk, opremanje hotela i gradnja kongresnog centra na Vojnom univerzitetu te obnova kasarni u Petrinji i Varaždinu.

Puškomitraljezi, granate, snajperi...

U MORH-u tvrde da proces ulaganja u opremanje HV ne staje. Tako bi iduće godine trebalo da bude realizovana kupovina novog puškomitraljeza za šta bi se izdvojilo oko 10 miliona evra.

Prema prijašnjim najavama, kupilo bi se 685 puškostrojnica kalibra 5,56 mm x 45 mm i 11 kalibra 7,62 x 51 mm, koje zajednički proizvode belgijski FN Herstal i karlovački HS Produkt. Za granate za Panzer haubice izdvojilo bi se oko 5,6 miliona evra, a za održavanje tenkova M-84 i njihovu generalnu reviziju oko 17 miliona evra. Za dodatne količine snajperskih pušaka izdvojilo bi se oko 500 hiljada evra, a za remont mina kalibra 120 mm nešto manje od milion.

Sledeće godine bi trebalo biti jasnija i situacija oko realizacije projekta nabavke dva broda Vanguard o čemu se intenzivno pregovara s Norveškom. Prema nezvaničnim informacijama, reč je o poslu vrednom između 300 i 400 miliona evra. Uz to, trebalo bi da bude i jasnija situacija oko nabavke dodatne količine helikoptera Black Hawk.

Ministar Mario Banožić nedavno je najavio nabavku još osam novih američkih helikoptera koja treba da se realizuje do 2026. godine.

Već nekoliko godina najavljuje se i nabavka dodatnih 20-ak vozila Patria sa stanicama kalibra 30 mm, što bi moglo doći na red sledeće godine. Uz sve to, iduće godine mogao bi biti definisan i PVO sistem srednjeg dometa. Prema nezvaničnim informacijama, već neko vreme traju razgovori s Francuskom o kupnji sistema VL MICA. Reč je o kopnenom PVO sistemu srednjeg dometa, koji koristi raketu "ispali i zaboravi" dometa između 20 i 30 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: