Vesti -

Povećan kreditni rejting Zagreba

Agencija Standard & Poor’s (S&P) povećala je kreditni rejting Zagreba sa BB na BB+.

Izvor: Biznis.rs
Podeli
Foto: shutterstock, photosounds
Foto: shutterstock, photosounds

Agencija S&P povećala je kreditni rejting Zagreba, uz pozitivnu prognozu, navodeći poboljšanje likvidnosti i upravljanja finansijama grada u smislu transparentnosti budžetskog procesa, objavio je grad Zagreb.

"Svako povećanje rejtinga znači jeftiniji pristup novcu, što nam omogućava da građanima pružimo što više usluga po najpristupačnijim cenama", rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević komentarišući četvrtu pozitivnu informaciju o rejtingu agencije S&P u poslednje dve godine, piše SEEbiz.

U obrazloženju agencije S&P navodi se da Zagreb ima jači socioekonomski profil od nacionalnog proseka. Stopa nezaposlenosti u prošloj godini iznosila je 3,1 odsto, dok je na nivou države iznosila 7,6 odsto. Uz to, glavni grad se može pohvaliti BDP-om koji je 75 odsto viši od hrvatskog proseka i raznolikom ekonomskom strukturom, za razliku od nacionalne, koja zavisi od turizma.

"Odgovornom finansijskom politikom možemo ponuditi najjeftiniji javni prevoz u ovom delu Evrope, vrtiće i domove za starije koji su među najjeftinijim u Hrvatskoj, kao i jeftine cene komunalnih usluga koje, uprkos inflaciji, nisu porasle u dve godine našeg gradskog menadžmenta", ističe Tomašević.

Agencija navodi da bi u narednih 12 meseci mogla ponovo da podigne kreditni rejting Zagreba ako se nastavi održavanje ovog nivoa likvidnosti, ali i rasta BDP-a.

S druge strane, S&P upozorava na nestabilan zakonodavni okvir s obzirom na relativno česte promene poreskih zakona koje otežavaju dugoročno planiranje. Osim toga, predviđaju da će se najnovija poreska reforma vlade negativno odraziti na prihode grada.

Kreditna agencija S&P je u septembru 2021. promenila izglede grada sa negativnih na stabilne, u septembru 2022. podigla je kreditni rejting, a u martu 2023. pomerila izglede grada sa stabilnih na pozitivne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.