Niko neće da kupi 10 odsto akcija EPCG: Jedini zainteresovani pod teretom afere

Na javnom pozivu za prodaju 10 odsto sopstvenih akcija Elektroprivrede Crne gore (EPCG) nije stigla ni jedna ponuda.

Region

Izvor: Biznis.rs

Utorak, 02.08.2022.

12:55

Niko neće da kupi 10 odsto akcija EPCG: Jedini zainteresovani pod teretom afere
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Jedini ozbiljni investitor koji se javio i sa kojim je razgovarano bila je kompanija Šangaj elektrik pauer, većinski vlasnik vetroparka Možura.

Ta kompanija se pominje u istoimenoj korupcionaškoj aferi na Malti koju istražuje i crnogorsko tužilaštvo, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

EPCG je ove akcije stekla 26. septembra 2019. godine kada je novcem kompanije od 52,8 miliona evra isplaćen deo akcija koje je do tada imala italijanska kompanija A2A. Za ovaj novac EPCG je tada dobila vlasništvo nad 11,8 miliona svojih akcija.

Prema Zakonu o privrednim društvima, kompanija sopstvene akcije može posedovati najduže tri godine i pre isteka tog roka ih mora prodati ili poništiti, a rok ističe 26. septembra ove godine.

Akcije su nuđene na javnom pozivu za prodaju sopstvenih akcija u blok transakciji, po ceni od 8,63 evra po jednoj akciji. Ta cena je utvrđena elaboratom o proceni vrednosti, a celi paket akcija od deset odsto bi time koštao 102 miliona evra.

Vlasništvo nad deset odsto akcija značilo bi i mesto u odboru direktora državne kompanije. Kako nije predata nijedna ponuda, uprava kompanije i Vlada Crne Gore narednih dana treba da odluče da li će do isteka roka organizovati novu prodaju sa eventualno nižom cenom i jednostavnijim uslovima, ili će ove akcije biti poništene po nominalnoj vrednosti, što bi uticalo na smanjenje osnovnog kapitala EPCG za 77 miliona evra, prenosi Biznis.rs.

Prema uslovima javnog poziva, pravo učešća imale su energetske kompanije instalisanih kapaciteta od najmanje hiljadu megavata (MW) ili sa osnovnim kapitalom od minimum 500 miliona evra, kao i investicioni fondovi koji se kotiraju na organizovanom tržištu kapitala, imaju pozitivan finansijski rezultat u poslednje tri godine, kapital od najmanje milijardu evra i ulaganje u energetski sektor od minimum 100 miliona u poslednjih pet godina.

Javni poziv je objavljen 17. jula, a prema informacijama Vijesti već 19. jula je u kabinetu ministra kapitalnih investicija održan sastanak sa predstavnicima Šangaj elektrik pauer kao zainteresovanim investitorom.

Vladu je u ovom razgovoru predstavljao državni sekretar u MKI Admir Šahmanović, koji je i član komisije za prodaju akcija, a kinesko-maltešku kompaniju Džu Jao (Zhou Yao). Džu Jao je u ime firme Možura vind park, koja upravlja vetroparkom, prošle godine, prema zvaničnim saopštenjima, primao delegacije koje su posećivale ovaj objekat i učestvovale u ozelenjavanju prostora, prenosi agencija Mina.

Možura vind park je osnovan 2008. godine pod tadašnjim nazivom Fersa Montenegro, kada je vetrogeneratore nameravala da gradi španska kompanija Fersa. Posao je kasnije od Ferse i Čelebića preuzela Enemalta, firma u kojoj je više puta bilo promena vlasnika.

U 2015. godini vlasnik Možure bila je ofšor firma Cifideks sa Sejšelskih ostrva. Malteški istražni organi sumnjaju da je Cifideks akcije koje je kupio od Španaca kasnije prodao državnoj kompaniji Enemalta po višestruko većim cenama, kao i da je dio tog novca korišćen za korupciju visokih zvaničnika na Malti. Te poslove je prethodno istraživala novinarka Dafna Karuana Galicija, koja je ubijena.

U ovoj aferi uhapšeno je nekoliko biznismena i službenika, a slučaj istražuje i Evropol. Istrazi se naknadno pridružilo i crnogorsko tužilaštvo, prenosi agencija Mina.

Šangaj elektrik pauer je nakon ovih afera otkupio 90 odsto akcija Možura vind parka. Crnogorska skupština je prošle sedmice usvojila odluku o formiranju Anketnog odbora za istraživanje ove afere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: