Komunisti oteli, nove vlasti ćute

Uz Albaniju, BiH je jedina bivša socijalistička država koja nikada nije usvojila zakon o restituciji. Vlasti i danas izvlače ogromnu korist.

Region

Izvor: Avaz.ba

Sreda, 24.02.2021.

09:02

Komunisti oteli, nove vlasti ćute
Foto: Adiss Alic/Shutterstock

Iako su stranke koje BiH vladaju od 1990. godine obećavale uvođenje istinske demokratije i raskid s praksama Saveza komunista, po pitanju jedne od temeljnih karakteristika socijalističkog sistema gotovo nikakav pomak nije napravljen ni nakon više od tri decenije - povratka oduzete imovine.

Ekonomista Admir Čavalić ističe da postoje dva ključna razloga zašto vlasti u BiH nikada nisu ozbiljnije pristupile procesu restitucije - vraćanja nacionalizovane imovine.

"Prvi je tromost vlasti pri rešavanju bilo kakvih pitanja, a drugi je postojanje specifičnih interesa, poput toga da različiti nivoi vlasti putem iznajmljivanja nacionalizovane imovine ostvaruju značajne prihode. Kada tome dodate da smo imali i opširan proces privatizacije i izdavanje sertifikata, možete značajno zakomplikovati odnose, a činjenica da ovo nije rešeno pitanje omogućila je određenim elitama koje su političke ili su vezane za politiku da ostvare svoje interese preko tuđe imovine", navodi Čavalić, prenosi portal Avaz.

Uz Albaniju, BiH je jedina bivša socijalistička država u Evropi koja nikad nije usvojila zakon o restituciji. Zbog toga trpe i sve veće pritiske od EU. Evropski parlament u svojoj rezoluciji iz 2018. uslovio je BiH da pokrene postupak restitucije, dok se prema odluci Evropskog suda u Strazburu svim oštećenim u FBiH mora isplatiti 1.000 evra po kvadratu nekretnine koju je bivša ili sadašnja država nacionalizovala. Mnogi u društvu strahuju da bi stoga proces povratka imovine mogao izazvati enormne troškove društvu.

Ipak, verske zajednice su jedinstvene u stavu da se oteta imovina mora vratiti. Jakob Finci, predsednik Jevrejske zajednice u BiH, smatra kako su tvrdnje da će vraćanje oduzete imovine načiniti nesnosne troškove BiH obična demagogija.

"Nama ne treba ni jedna jedina marka da izvršimo restituciju. Evo vam primer - La Benevolencija ima zgradu u kojoj se sad nalazi Kantonalni MUP. Mi ne tražimo da nam neko da novce za tu zgradu, jer i kad bismo je imali, pitanje je bismo li hteli da je prodamo. Mi samo tražimo da nam se prizna da je to naše vlasništvo, umesto što država sad naplaćuje kiriju za izdavanje našeg vlasništva", navodi Finci.

Odbojnost i averzija

S ovim mišljenjem saglasan je i Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, koji naglašava da se u BiH ciljano plasiraju neistine o navodno basnoslovnim troškovima vraćanja imovine.

"Imamo, na primer, jednu ekonomsku studiju koju je radio po porudžbini Ekonomski institut Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koja je pokazala da bi restitucija, zajedno s vrednošću imovine i administrativnim troškovima, koštala oko 83 milijarde KM (nešto više od 42 milijarde evra). Kada izađete s tom cifrom u javnost, naravno da ćete izazvati odbojnost i averziju prema svima onima koji potražuju imovinu koja je bespravno oduzeta", upozorava Zaimović.

Pođonjene cipele

"Ne zna se tačno kolika je vrednost imovine koja treba da se vrati, to je kao kad bih ja vas pitao koliko koštaju vaše cipele. Jedna je cena ako su nove, druga ako su stare, ako su pođonjene. E tako vam je i s imovinom. Ima 70 i više godina otkako nam je oduzeta", objašnjava Finci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: