Region

Sreda, 06.12.2023.

09:04

Komšije povlače ovaj čaj: Ozbiljan rizik, sadrži sastojak opasan za jetru i pluća

S hrvatskog tržišta povlači se čaj zbog potencijalno štetnog sastojka.

Izvor: Index

Komšije povlače ovaj čaj: Ozbiljan rizik, sadrži sastojak opasan za jetru i pluća
Ilustracija: Depositphotos/tankist276

Naime, državni inspektorat Republike Hrvatske obavestio je potrošače o opozivu rinfuznog čaja nenta list, 80 g, LOT broja L 0647, datuma proizvodnje 23. 10. 2023, najbolje upotrebiti do 31. 10. 2025, zbog povećane količine pirolizidinskih alkaloida, prenosi Indeks.

Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju opštih načela i uslova zakona o hrani, osnivanju Evropske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u oblasti sigurnosti hrane.

U pitanju je čaj od mente iz Hrvatske, proizvođača Agristar d. o. o. iz Višnjevca, a sirovina, lišće metvice, nabavljeno je u Srbiji, prenosi hrvatski portal. U čaju su pronađeni pirolizidinski alkaloidi. Kako upozorava RASFF, rizik za zdravlje može biti ozbiljan.
Ilustracija: Screenshot/RASFF
Ovi spojevi mogu biti opasni za jetru i pluća. Hrvatska agencija za hranu (HAH) navodi da PA-ovi pri visokim dozama mogu dovesti do otkazivanja jetre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: