"Koliko dugo možemo bez ruskog gasa? Zauvek"

"Zauvek". Ovako je potpredsednik vlade Asen Vasilev odgovorio na pitanje koliko Bugarska može da izdrži uz korišćenje alternativa ruskom gasu.

Region

Izvor: B92

Petak, 29.04.2022.

19:40

Foto: Shutterstock/Martin Mecnarowski

Vasilev je objasnio da se Vlada za obustavu isporuke ruskog gasa Bugarskoj spremala od početka rata i da ima jasan plan delovanja.

Ministar finansija je dao sažet odgovor i na pitanje da li je Bugarska u potpunosti zavisna od ruskog gasa.

"Ne", rekao je on.

"Spremni smo za ovaj trenutak od februara. Nadali smo se da se to neće desiti, ali desilo se, a ipak nemamo nikakvih prekida u snabdevanju potrošača. I ne očekujemo", dodao je.

Vasilev smatra da odluka Gasproma nema veze sa slanjem bugarskog naoružanja u Ukrajinu. On očekuje da će Gasprom narednih dana prekinuti snabdevanje drugim zemljama koje odbijaju da plaćaju u ruskoj valuti.

"Radi se o poštovanju ugovora. U ugovoru je navedeno da plaćamo u američkim dolarima na poseban račun kod Gasprombanke. Svako kršenje ugovora, bez obzira na to koliko je ljubazno ili nije zatraženo, predstavlja izmenu ugovora, za šta se obe strane moraju složiti. Nismo se dogovorili i sada Rusija krši sporazum, a mi ćemo ići na arbitražu zbog štete koja nam je naneta", naveo je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: