Hrvatski Brodosplit ide u stečaj?

Hrvatska Finansijska agencija (Fina) podnela je Trgovačkom sudu u Splitu predlog za otvaranje stečaja Brodosplita d.d.

Region

Izvor: B92

Utorak, 14.03.2023.

11:59

Hrvatski Brodosplit ide u stečaj?
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ DAVID CHANG

Fina navodi kako ta kompanija ima neizvršene osnove za plaćanje od 23,8 miliona evra.

Na dan 9. 3. 2023. dužnik u evidenciji redosleda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u ukupnom iznosu od 23.828.527,04 evra, prenosi HRT.

Prema podacima o broju zaposlenih koje je Finansijskoj agenciji dostavio Hrvatski zavod za penziono osiguranje, dužnik ima 99 zaposlenih'', navodi se u predlogu Fine objavljenom u utorak na e-oglasnoj tabli sudova.

Fina je podnela novi predlog za stečaj Brodosplita i taj predlog je na splitski Trgovački sud stigao 10. marta, a objavljen je i na e-oglasnoj tabli.

Za 24. mart u 10 sati najavljeno je ročište radi o predlogu za otvaranje stečaja. To je usledilo nakon što je Visoki trgovački sud (VTS) odbio žalbu vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka na odluku splitskog Trgovačkog suda o pokretanju novog predstečajnog postupka. VTS je dao za pravo sudiji Ivanu Čuliću da nakon obustave postupka predstečajne nagodbe po službenoj dužnosti nastavi da vodi postupak kao da je podnesen predlog za otvaranje stečaja nad Brodosplitom.

VTS smatra da se stečaj može zaustaviti samo dokazima o likvidnosti i podmirenju obaveza prema poveriocima.

Na Trgovačkom sudu u Splitu se predmeti razvrstavaju automatskom dodelom, te je tako taj novi predlog dodeljen sudiji Ani Golub Gruić.

S obzirom da je za 24. mart na Trgovačkom sudu zakazano ročište za Brodosplit najverovatnije će se tek pridošli novi predlog za stečaj Brodosplita pripojiti već postojećem kojeg vodi sudija Ivan Čulić s obzirom da se ne može odlučivati po dva predloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: